Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1990. do 1992.

Napustio nas prvi predsjednik Sabora: U 87. godini preminuo Žarko Domljan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preminuo je Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora.

Domljan je na prvim slobodnim izborima 1990. izabran u Hrvatski sabor na listi HDZ-a. Od 1990. do 1992. bio je prvi predsjednik Sabora, a u sljedeća dva mandata HDZ-a obnašao je dužnost potpredsjednika Sabora te dužnost predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku.

Godine 1958. diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iste je godine zaposlen u Jugoslavenskomu leksikografskom zavodu, gdje je do 1986. radio kao urednik, glavni urednik te na kraju i kao pomoćnik direktora.

Od 1987. do 1990. radio je u Institutu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je ušao u politiku.

Sućut uputio i Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti dr. Žarka Domljana.

"S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti.

Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena značajno je pridonosio razvitku Hrvatske.

Bio je likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije.

Za vrijeme njegova mandata usvojen je Ustav Republike Hrvatske koji je potvrdio demokratske promjene koje su hrvatski građani zahtijevali na prvim višestranačkim izborima u proljeće 1990. Time su položeni temelji moderne hrvatske države, a u hrvatskoj povjesnici ostat će upisane njegove riječi kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991., kazavši: “Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život”.

Velik doprinos u hrvatskoj politici dao je i kao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom te voditelj saborske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama. Bio je voditelj i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika te značajno pridonio obnovi i očuvanju kulturno-povijesnih dobara Dubrovnika.

Poštovana obitelji Domljan, molim vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", objavili su iz Banskih dvora.

Jandroković: "Dokazivao je predanost"

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji Žarka Domljana, prvog predsjednika Sabora, koji je umro u subotu u 87. godini.

"Uime Hrvatskoga sabora i osobno upućujem Vam izraze najiskrenije sućuti. Žarko Domljan ostat će u trajnom sjećanju hrvatske javnosti zbog njegovog velikog doprinosa u stvaranju suverene, neovisne i demokratske Hrvatske i izgradnji hrvatskih državnih institucija.

Na početku demokratskih promjena u Hrvatskoj dr. Domljan stavio je na raspolaganje svoje veliko znanje i iskustvo. Pamtit ćemo njegov politički angažman u stvaranju i promicanju višestranačja, pri čemu je iznimno značajna njegova povijesna uloga kao prvog predsjednika Hrvatskoga sabora. Isto tako, velike su njegove zasluge u donošenju prvog hrvatskog ustava", istaknuo je u brzojavu sućuti Jandroković.

"U obavljanju niza visokih i odgovornih parlamentarnih dužnosti, gospodin Domljan dokazao je veliku predanost i domoljublje promičući uvijek hrvatske nacionalne i državne interese, a posebno predstavljajući Hrvatsku u inozemstvu i međunarodnim organizacijama.

Žarka Domljana pamtit ćemo također kao vrhunskog intelektualca, koji je ostavio veliki znanstveni trag u promicanju hrvatske povijesti umjetnosti i leksikografije", naveo je Jandroković u izrazima sućuti obitelji Domljan, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene