Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Komadina: Županijama ovlasti ili ukidanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Primorsko- goranske županije Zlatko Komadina na sjednici Izvršnog odbora Zajednice u Zagrebu ustvrdio je kako je hrvatska država sada u razdoblju kad mora učiniti prekretnicu i odlučiti hoće li dati veće ovlasti i financije županijama ili ih ukinuti.

Komadina je to rekao u raspravi vezanoj za izradu modela financijske decentralizacije s kojim će uskoro izaći i Hrvatska zajednica županija.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Prodaja narodnih trezoraca - 4 Država je poželjan dužnik Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika"

Za članove radne skupine koji će raditi na tom modelu izabrani su župani Ivan Jakovčić, Josip Posavec, Stjepan Kožić, Ante Sanader, Božo Galić i Zlatko Komadina.

'U financijskom smislu najslabija smo karika', ocijenio je Komadina navodeći kako ni jednoj garnituri državne vlasti u posljednjih 10-ak godina 'nije dobro sjelo' jačanje županijske upravljačke snage.

Podsjetio je da su između 60 i 70 posto županijskog proračuna namjenska sredstva (za zdravstvo, školstvo i drugo), dok se svega 10 posto proračuna može upotrijebiti za projekte.

Među ostalim, Komadina je predložio da radna skupina razmotri prijedlog da 50 posto od poreza na dobit, koji iznosi oko osam milijardi kuna, država razdjeljuje županijama, ovisno o broju stanovnika. Po tom bi se ključu, kazao je, primjerice županijski proračun Primorsko-goranske županije udvostručio.

Čuo se i niz apela za hitnim rješavanjem problema u županijama, od upravljanja sustavom županijskih cesta i tvrdnji da su županijske i lokalne ceste 'pred bankrotom', do rješavanja pitanja sanacije otpada, vatrogastva, prostornih planova.

Premda je bilo tvrdnji kako bi bilo dobro da Hrvatska zajednica županija iznađe s Udrugom gradova i općina zakonska rješenja vezana za financijsku decentralizaciju, zaključeno je kako su u dijelu samouprave općine i gradovi na suprotnim pozicijama budući da, kako je rečeno, bez opravdanog razloga smatraju da bi županije preuzele ulogu još jednog nadređenog. 

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija danas je utvrdio datum 8. travnja kada će se održati izborna skupština Zajednice na kojoj će biti izabran novi predsjednik budući da je Damir Bajs, koji je dosad obnašao tu tu dužnost, postao ministar turizma.

Ministar Bajs, koji je bio nazočan na sjednici, podnio je izvješće o radu i naglasio da je zadovoljan što je tijekom njegova predsjednikovanja Hrvatska zajednica županija registrirala svoj ured u Bruxellesu i što je ostavlja u financijskom plusu od 2,3 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene