Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Milana Sijerkovića

Srpanj močvaran, svačemu je kvaran!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolumnist portala Dnevnik.hr ugledni je hrvatski meteorolog Milan Sijerković. Gospodin Sijerković neumorno piše već godinama i do sada je objavio više desetaka knjiga. Mnogi ga na TV ekranima gledaju od djetinjstva, a sada imate priliku čitati njegove kolumne na našem portalu.

Srpanj je sedmi mjesec u godini; ima 31 dan. To je posvuda u Hrvatskoj u prosjeku, i najčešće, najsunčaniji i najtopliji mjesec u godini.To je mjesec „pravog ljeta“, punog, zrelog, iliti – poigrajmo se pjesnika - “srce ljeta“. Srpanj je razvidno toplinski vrhunac ljeta i godine. Srpanj je usto, ili zbog toga, i žetveni mjesec. S poljodjelskog gledišta, to je neprijeporno njegovo najvažnije obilježje, jer je na seoskim gospodarstvima ljetna svakodnevica upravo tome podređena. I drevni slavonski spisatelj J.S. Reljković u svojem prosvjetiteljskom Kućniku iz 1796. god. razložno povezuje naziv sedmog mjeseca u godini sa žetvom žitarica. Točnije, povezuje ga sa srpom, oruđem s ručkom i metalnim lukom, kojim se nekada ručno želo žito. Pomoću srpa ratar bi posjekao (odrezao) stabljike žitarica s klasjem, kako bi mogao pokupiti žito odnosno hranu s njiva. Glasoviti su stihovi kojima Reljković u Kućniku potkrjepljuje izbor imena srpnja: „ Srpnju ime nadila su polja / žuta ranom (žito je najbolja!), / koje zrilo težaka zaziva / da mu srpa pod klasje zadiva / i da žanjuć trud sebi naplati / od oranja, i sime povrati.“ Tako se to nekad radilo...

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Saharski pijesak iznad Varaždina, ilustracija Ljeto je uranilo Temperature do 30 stupnjeva, a onda nagla promjena: Danas nam stiže saharski pijesak, objavljeno upozorenje za neke građane

Sve kolumne Milana Sijerkovića

S gledišta temperature zraka, relativne vlažnosti, naoblake i osunčavanja nema bitnih razlika u obilježjima godišnjeg razmještaja njihovih srednjih mjesečnih iznosa između kopnenog i morskog dijela Hrvatske. Međutim, ima ih u vezi s kišom i količinom kišnice. U primorju i na moru je srpanj ujedno i mjesec najrjeđih kiša i najmanje mjesečne količine oborine. Nasuprot tome, u kopnenom području Hrvatske, podalje od mora, srpanj je, uz lipanj i kolovoz, mjesec s najobilnijim kišama!

Srpanjskim vremenom u Hrvatskoj ponajvećma upravlja odvojak suptropskog područja visokog tlaka, što je mnogima poznato pod imenom azorske anticiklone. Zahvaljujući tome i dugim danima sunčanog je vremena mnogo, a jakost Sunčevih zraka velika, pa otud i visoka temperatura zraka. Atlantske ciklone i druge atmosferske tvorbe niskog tlaka tada se uglavnom premještaju preko sjevernih područja Europe. U Hrvatskoj se njihova prisutnost zamijeti tako što fronte vlažnog i svježeg oceanskog zraka, kojega ciklone dovlače s oceana, povremeno zahvate u našu zemlju. Na udaru im je pretežito kopneno područje, gdje uzrokuju naoblačenje s kišom i grmljavinskim pljuskovima, kadšto i jakim nevremenom, uz osvježenje. Primorje se nalazi južnije, a uz to je i dinaridsko gorje počesto nepremostiva zapreka prijelazu i utjecaju tankog sloja oceanskog zraka, pa je zato vrijeme na Jadranu postojanije lijepo (manje kišovito) nego u sjevernijem kopnenom području.

Pučke vremenske izreke u srpnju ponajviše se odnose na povremene, i ne osobito česte, zamjetne poremećaje opće atmosferske cirkulacije. Najnepovoljnije su one okolnosti kad se atlantske ciklone usmjere neuobičajenim južnijim putovima, zahvaćaju južnu Europu, pa i „nedodirljivo“ Sredozemlje. Pritom se i Hrvatska često nađe na njihovu udaru. To donese neprilično ljetno vrijeme, oblačno i razmjerno hladno s učestalim i obilnim kišama. To je posebice štetno za poljodjelstvo, jer ometa žetvene poslove i šteti prinosima žitarica, a nepovoljno se odražava i na berbu ljetnih vrsta voća, zatim na zriobu grožđa, na stanje u povrtnjacima gdje se obavlja sjetva pojedinih vrsta povrća itd. Izrazito kišovito vrijeme može poremetiti mnoge poslove i smanjiti prirode i njihovu kakvoću. Treba li uopće naglašavati kako takvo vrijeme štetno utječe i na turizam i prihode od te djelatnosti. Kad se sve to zna, mogu se razumjeti jadikovne poljodjelaca pretočene i dojmljivu izreku,poput sljedeće: Ako su u srpnju mokri i hladni dani, budu žitnice i podrumi prazni! ili još živopisnije: Srpanj močvaran, svačemu je kvaran!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene