Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsku se arbitražni postupak o graničnom prijeporu sa Slovenijom više ne tiče i ništa se posebno neće dogoditi idući četvrtak, kada će prema najavi arbitražni sud donijeti odluku u tom sporu, rekla je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.


"Hrvatska neće niti prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže budući da ona za nas ne postoji", kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, podsjetivši na jedinstvena stajališta Hrvatske kako je arbitraža nepovratno kompromitirana i da dijalog između dvije države o bilateralnom sporu treba tražiti u drugom okviru.

Vezani članci Odai Ajam - 2 Odai iz Sirije svoju sreću našao je u Hrvatskoj. Radi kao kuhar, a želi biti programer: ''Više ne osjećaš da ne znaš ništa o toj zemlji. Ovaj kvart... To je dom'' Arbitraža, ilustracija Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju

Naglaske iz dužeg razgovora s hrvatskom predsjednicom slovenski list je objavio u petak, a u cijelosti će ga objaviti u svom subotnjem broju.

Predsjednica je u razgovoru za Dnevnik rekla da će se Hrvatska i nakon objave presude arbitara ponašati kao da do nje i nije došlo te takvo stajalište zadržati bez obzira na rezultat arbitraže iz koje je istupila.

Idući četvrtak, kada će arbitri objaviti svoju odluku, bit će sasvim običan dan kao i svi drugi i ništa se posebno neće dogoditi, kazala je Grabar-Kitarović dodavši da s hrvatske strane u vezi s tim ne treba očekivati nikakve zaplete i da su slovenski turisti kao i svih prethodnih godina dobrodošli.

"Pozivamo slovenske goste da dođu i očekjemo ih otvorenih ruku", poručila je.

U slovenskim medijima skora objava arbitražne presude i dalje ima najistaknutije mjesto na prvim stranicama novina i u televizijskim emisijama, uz mnoštvo priloga o "povijesti" graničnog prijepora i komentara budući da je premijer Miro Cerar idući četvrtak nazvao "povijesnim" danom za Sloveniju.

Portal Siol.net koji se poziva na neimenovane diplomatske izvore tvrdi da bi stajalište Slovenije da će presuda arbitara obvezvati i Hrvatsku mogla podržati Njemačka, nakon što presuda bude objavljena, ali ima i nagovještaja da lobiranje u tom smislu među članicama EU-a nije bilo prema očekivanjima Ljubljane.

Iako je teoretski točno da bi i Hrvatska trebala priznati rezltat arbitraže, očekivanja slovenske politike da će je u tom zahtjev podržati druge države pomalo je naivno, ocjenjuje u komentaru mariborski list Večer.

I pokojni premijer Janez Drnovšek tvrdio je da pregovorima s Hrvatima treba imati dobre živce, a međusobnim zaoštravanjem odnosa i nekorektnim ponašanjem, na primjer prema turistima na granici, možemo jedino "dokazati" da nismo izišli iz balkanske "bačve baruta", navodi komentator mariborskog lista u povodu nekih zapaljivih izjava bivšeg slovenskog šefa diplomacije Dimitrija Rupela koje je ovih dana iznio za jednu privatnu policijsku postaju, govoreći o korištenju "ratnih brodova" u spornom morskom pojasu.

Arbitražna presuda će se konačno dogoditi, ali je jasno da će i nakon nje trebati voditi dijalog jer arbitri nemaju ni vojsku ni mornaricu, navodi Večer.

Slovenski mediji u petak prenose izjave premijera Cerara o tome da je zadovoljan onim što je čuo od sugovornika kojima je na marginama jučer započetog summita EU-a prezentirao poglede Ljubljane na očekivanu presudu arbitražnog suda, a pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore navode da je aktivan na tom planu bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je, kako tvrde slovenski mediji, u Bruxellesu navodno čelnicima država članica EU-a podijelio memorandum o poziciji hrvatske vlade u vezi arbitražnog spora sa Slovenijom. (Hina)