Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NA PANTOVČAKU

Novi predsjedničini ljudi: Predstavljeni posebni savjetnici Kolinde Grabar-Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović za svoje je posebne savjetnike imenovala Branka Lustiga, dr. sc. Anđelka Akrapa i poduzetnika Nenada Bakića.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je na Pantovčaku predstavila svoja tri nova savjetnika: Branka Lustiga (savjetnika za pitanja holokausta, koji danas nije mogao doći), dr. sc. Anđelka Akrapa (savjetnika za demografsku obnovu) i Nenada Bakića (savjetnika za digitalnu transformaciju i STEM).

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Slika nije dostupna Lustig poklonio Oscara 'Izražavam najdublju tugu i žaljenje zbog svih žrtava holokausta u Hrvatskoj'

"Tijekom dosadašnjeg mandata smatrala sam nužnim ne samo isticati probleme nego alarmirati javnost radi rješavanja, kao i predlagati rješenja. Kad je riječ o gospodarstvu i demografiji problemi se uzajamno generiraju pa se moraju tako i rješavati. Tražila sam suradnju i odgovornost društvenih i političkih čimbenika.

Opća kriza političke komunikacije i pad Vlade te novi izbori u velikoj su mjeri ograničili ta nastojanja. Zato sam se morala fokusirati na osiguranje stabilnosti države. Nakon proteklih parlamentarnih izbora ušli smo, vjerujem, u razdoblje političke stabilnosti iako razinu komunikacije treba i dalje podizati", rekla je Grabar-Kitarović.

"Vlada je ozbiljno shvatila te zadaće. Uvrštavanje demografske politke u jedno od ministarstava pokazuje snažnu političku volju da se tome sustavno pristupa. U tom segmentu smo u izvanrednom stanju. Zato i dalje mislim da to traži osnutak posebnog ministarstva, ali poštujem autonomiju Vlade", kazala je.

'Tijekom dosadašnjeg mandata smatrala sam nužnim ne samo isticati probleme nego alarmirati javnost radi rješavanja, kao i predlagati rješenja. Kad je riječ o gospodarstvu i demografiji problemi se uzajamno generiraju pa se moraju tako i rješavati, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.' "Anđelko Akrap uz svoje znanstveno-nastavne aktivnosti godinama upozorava na negativna demografska kretanja i predlaže mjere za oporavak. Nenad Bakić nije samo ugledan poduzetnik nego i društveni vizionar te inovator, i pokazao je kako može pridonijeti obrazovnoj reformi.

Posebno bih zahvalila i Branku Lustigu koji je prihvatio biti savjetnik za pitanja holokausta. Prošlost nas opterećuje nasljeđima ratova. Lustig je kao dijete podnio užas logora, ali je štitio razumijevanje. Želim biti na usluzi Vladi i tako pridonositi sinergiji u rješavanju društvenih problema", rekla je predsjednica, prenosi N1.

Akrap je kazao kako je svjestan odgovornosti za rezultate koji se od njega očekuju. "Demografi preko pola stoljeća skreću pozornost na pogubne posljedice ako se procesi ne pokrenu u pozitivnom smjeru. Ne može se to shvatiti dok se ne vidi koliko su prostori osatli bez stanovništva. To su općedruštveni problemi i nisu pitanje ideologije. Činjenica je da Hrvatska ima intenzivne demografske procese, neravnoteža u dobnom sastavu je očita.

Preduvjet za obnovu je usvajanje dugoročne demografske strategije. Više istraživanja, koja je provela katedra za demografiju Ekonomskog fakulteta, pokazuje da su najvažnije mjere države ne samo smanjanje nezaposlenosti nego i smanjenje rada na određeno, povećanje rodiljnih naknada i promoviranje pozitivne diskriminacije zaposlenih koji podižu djecu'', kazao je Akrap.

Bakić je pak naglasio važnost kurikularne reforme i jačanja STEM područja. "Kao što znamo, cilj kurikularne reforme nije učenje djece u atmosferi podređenosti i autoriteta nego razvijanje kompetencija kako bi djeca bila ravnopravni građani 21. stoljeća. STEM je jezgra u razvijenom svijetu. Suvremeniji pristup školstvu može imati transformacijski utjecaj za društvo i realizirati naše potencijale"', kazao je Bakić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene