Ovo je treći put da Predsjednica izmješta svoj ured izvan Zagreba.


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravak u Vukovaru započela je odavanjem počasti žrtvama Vukovara kod kamenog križa uz Dunav, nakon čega se pješice uputila u svoj privremeni ured u Palači Srijem gdje joj je svoj ured ustupio župan Božo Galić.

Putem su je zaustavljali građani, žaleći se na probleme. Jedna ju je gospođa grlila i plakala.

Vezani članci Ivan Penava ( Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Penava o Koloni sjećanja: Nema argumenata da se ona ne održi u situaciji kada je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 1000 ili 500 ljudi Zoran Milanović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Milanović: "Predsjednica pokazuje razumijevanje za nepravdu, netoleranciju i nečovječnost"

Ceremonija je započela u dvorištu zgrade županije himnom i podizanjem zastave. Zastavu je podigla vukovarska mažoretkinja, viceprvakinja Megi Brekalo. Kratke govore održali su gradonačelnik Ivan Penava i župan Galić, izrazivši zadovoljstvo dolaskom predsjednice u Vukovar. Penava ju je nazvao radosnim 'vjesnikom proljeća'.

'U ovom gradu postoji, nažalost, puno problema, kao i u ostalim dijeliovma Hrvatske. Nismo nikako zadovoljni dosadašnjim odnosima vlada ni prema Vukovaru niti prema krajevima koji su bili okupirani ili pogođeni ratom. Još uvijek treba puno raditi te učiniti puno više za unaprijeđenje životnih uvjeta", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović ispred Palače Srijem.

Uvjerena da će nova hrvatska Vlada uskoro biti sastavljena, Grabar-Kitarović rekla je kako će Vladu poticati da posebnu pozornost posveti upravo krajevima poput Vukovarsko-srijemske županije. Ponovila je i kako političari u Vukovar moraju dolaziti i u ostale dane, a ne samo 18. studenoga, kako bi razgovarali, ne samo o prošlosti, već i kako poboljšati uvjete u kojima žive građani Vukovara.

"Potičem novu hrvatsku Vladu da posveti pozornost i Vukovaru i svim hrvatskim krajevima jer Hrvatska nije samo Zagreb. Hrvatska je i Vukovar i Knin i Dubrovnik i Petrinja i Pula i druga mjesta. Duboko vjerujem da je ravnomjerni razvoj Hrvatske jedini preduvjet da zadržimo naše ljude u zemlji", poručila je Grabar-Kitarović.

Župan je izrazio zadovoljstvo što će prvi put međunarodno priznanje Hrvatske biti obilježeno izvan Zagreba, upravo u Vukovaru. Naglasio je problem odlaska mladih, o čemu je govorila i predsjednica, naglasivši kako nova vlada koja će uskoro biti formirana mora posvetiti dovoljnu pozornost prema Vukovaru. Izrazila je i vjeru u decentralizaciju.

'Izmještanje ureda poticaj je da se o Vukovaru sljedećih dana govori u drugom svjetlu, da Vukovar na neki način bude glavni grad Hrvatske, rekla je Grabar Kitarović koja se potom sastala s gradonačelnicima i načelnicima.

Planiran je i susret s nadbiskupom đakovačko-osječkim i metroplitom Đurom Hranićem, rektorom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Željkom Turkaljem i dekanom Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru Mirkom Smoljićem te čelnicima Grada Vukovara o projektu obnove vukovarskog vodotornja. (M.B.Đ./Hina)