Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz Sinja

Kolinda Grabar Kitarović: Očekujem ambicioznu novu hrvatsku Vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je, na završetku 301. Sinjske alke naglasila kako očekuje ambicioznu novu hrvatsku Vladu koja će znati politički definirati i odlučno provesti razvojne programe dok od dionika predstojeće kampanje očekuje punu odgovornost za izgovorenu riječ jer nam "trebaju sveobuhvatni provedivi programi, a ne ideologije".

"Očekujem ambicioznu novu hrvatsku Vladu koja će znati jasno politički definirati i odlučno provesti razvojne programe, bez nepotrebnih odugovlačenja, ali i otvorenost za dijalog sa svim zainteresiranim partnerima", rekla je nakon proglašenja slavodobitnika ovogodišnje Alke.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Slika nije dostupna Stigla u Sinj Grabar Kitarović: Neka Milanović počne raditi svoj posao

Trebaju nam, ističe, sveobuhvatni provedivi programi, a ne ideologije.

"Uvjerena sam da će hrvatski birači takve programe znati prepoznati i vrednovati, a kazniti sve one koji budu sijali razdor, podjele i isključivost bilo koje vrste", naglasila je.

Očekuje, kaže, da u žarištu predstojeće kampanje bude život hrvatskih građana – zapošljavanje, demografska politika, egzistencijalna sigurnost obitelji, radnička prava, poljoprivredna politika, ravnomjeran regionalni razvoj te poticajna porezna politika.

Od dionika predstojeće kampanje, kaže, očekuje punu odgovornost za izgovorenu riječ, a nada se i kako će kampanja biti oslobođena povijesnih rasprava o prijeporima Drugog svjetskog rata i poraća.

"Isto tako znam da je nerasvjetljena povijest težak uteg budućnosti te stoga očekujem da će utvrđivanje pune povijesne istine o tom razdoblju naše prošlosti biti nakon izbora otvoren prostor stručne i političke rasprave", rekla je.

Kazala je i kako tek danas možemo sagledati značenje čudesne pobjede Sinjana 1715., a tako će, ističe, i neko buduće vrijeme pokazati svu povijesnu važnost Oluje i Domovinskog rata.

"Domovinski rat temelj je hrvatske države. Stoga prije svega, upravo na pobjedničkoj baštini Domovinskog rata moramo graditi budućnost svoje države, a neposredan dio te budućnosti su predstojeći izvanredni izbori", naglasila je dodavši kako su svaki izbori u jednakoj mjeri ispit zajedničke odgovornosti za državu i društvo.

"Svečanost Alke na poseban način sažima našu višestoljetnu časnu borbu za slobodu koju smo kao i stari Sinjani vodili uzdajući se u sebe, Božju pomoć i Gospin zagovor", rekla je pokroviteljica Alke.

Hrvatski je narod, istaknula je, u nesklonim povijesnim prilkama teže nego mnogi drugi ostvarivao svoja povijesna prava.

"No sve smo teškoće prebrodili da bismo vođeni politikom pomirbe, jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske i našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana konačno proglasili, obranili i oslobodili svoju domovinu, a kruna tog uspjeha bila je Oluja", rekla je Grabar Kitarović.

Upravo nam Alka, kaže, pokazuje na koji način prošlost može i treba biti nadahnuće budućnosti jer nas podsjeća na temelje duhovne i moralne vrednote koje su obilikovale naš identitet.

"Vi ste dragi alkari još jednom izrazili danas taj identitet u svoj ljepoti ove jedinstvene proslave zavičajne baštine i domoljubnih vrlina", poručila je pokroviteljica Alke Kolinda Grabar Kitarivoć alkarima. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene