Odnosi se mijenjaju iz dana u dan. Predsjednica najavljuje konzultacije koje će ipak biti drugačije i neuobičajene.


Idući tjedan za isti stol predsjednica Kolinda Grabar Kitarović planira posjesti Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića.

Vezani članci Borna Kotromanić Jedna od najbogatijih Hrvatica ne krije oduševljenje predsjednikom Milanovićem, otvoreno mu je poručila da ga obožava Zoran Milanović Tko je to važniji od prvog čovjeka UN-a? Milanović se nije sastao s Guterresom zbog neplaniranog važnog sastanka

Nakon posljednjih izbora sve je drugačije, i rezultat izbora je neočekivan i nikada nismo imali takav primjer i upravo je to rečenica koju najviše spominjemo, da se nešto u Hrvatskoj događa po prvi put.

Tako će i konzultacije kod predsjednice po prvi put sa strankama s kojima su sudjelovali na izborima izgledati nešto drugačije. Predsjednica planira u ponedjeljak ujutro prvo okupiti prve ljude katedri ustavnog prava iz cijele Hrvatske.

'Prije raspisivanja izbora predsjednica bi morala nekome povjeriti mandat'

Želi s njima vidjeti koja su njezina ustavna prava. Vrlo je jasno predsjednici da mandat ne može dati osobi koja je ne uvjeri da ima većinu, a većina je podrška 76 zastupnika. Za sada to nitko nema i postavlja se pitanje može li predsjednica, a da nikome nije dala probni mandat za sastavljanje Vlade raspisati ponovljene izbore. To je odgovor na pitanje koje će tražiti od ustavnopravnih stručnjaka.

Jedan od dogovora je također – mora li se konstituirati Sabor prije raspisivanja izbora ili to može biti njezina autonomna odluka. Sve su to odgovori koje predsjednica planira staviti na stol Zoranu Milanoviću, Tomislavu Karamarku, ali za isti stol, da sjednu zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, ne jedan na jedan, da predsjednica vidi može li i koja politička opcija skupiti podršku 76 zastupnika i hoće li ovo biti posljednja ili će biti još konzultacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook