Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak odlazi u dvotjedni službeni posjet Australiji i Novom Zelandu. Gospodarska suradnja je jako slaba, no analitičari misle da posjet može biti koristan jer je EU počela neformalne razgovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Australijom.


Nakon užurbanog vikenda i proslave Oluje te sinjske Alke predsjednica odlazi na drugi kraj svijeta.

Vezani članci Razbijen lanac pedofilije u Australiji Užas u Australiji: Policija razbila lanac dječje pornografije, među uhićenima odgojitelj iz vrtića, nogometni trener i socijalni radnik Ubojica s Novog Zelanda (Foto: Mark Mitchell / POOL / AFP) Svjedočio na sudu: Ubio je 51 osobu i sada tvrdi da nije kriv

Državni posjet Australiji, kažu iz ureda, čekao se duge 22 godine. Posljednji put u Australiji je bio predsjednik Tuđman 1995. godine.

Robna razmjena s Australijom je zasad tek mršavih 27 milijuna dolara. Izvozimo prehrambene proizvode, alkoholna pića, a Končar mjerne transformatore. S predsjednicom će u posjet zato predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović.

"U ukupnoj robnoj razmjeni hrvatske sa svijetom Australija zauzima tek 61. mjesto, a od stranih ulagača je na 34. mjestu stoga je vrlo važno poraditi na jačanju poslovnih odnosa i uvjeravanju investitora da je Hrvatska pogodna za poslovanje" kaže Burilović.

U Australiji će predsjednica obići uzgajivače i lovce na tune hrvatskog podrijetla,a na novom zelandu najveći tamošnji maslinik koji drži obitelj Šimunović.

Što se tiče financijskog dijela, iz ureda predsjednice nisu odgovorili gdje je dosad predsjednica putovala, ni koliko je novca potrošila. Iz arhive smo izvukli da je u dvije godine mandata odradila 71 putovanje. Nakon susjedstva najviše je puta bila u SAD-u, a najdalje u Kini i Mongoliji. Politički analitičar Mate Mijić smatra da putovanja nisu beskorisna.

Troškove ovog putovanja,kažu iz ureda, znat će kad se vrate. Putuje i suprug Jakov, a o svojem trošku predsjednica vodi i sina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr