Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Curenje dokumenata

Koliko su istrage doista tajne?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Curenje snimke iskaza Ive Sanadera pred USKOK-om u javnost pokazale su sve nedostatke novog Zakona o kaznenom postupku prema kojem bi istrage trebale biti tajne. Prije snimke - u javnost su u posljednjih godinu dana procurili zapisnici s ispitivanja više od 20 važnih svjedoka i osumnjičenih. Propisana tajnost - očito je neodrživa.

Snimka Sanaderovog svjedočenja koja je osvanula na internetu nije procurila iz nadležnog županijskog suda u Zagrebu. Ovdje kažu da su provjerili originalni DVD koji je u spisu. On je tvrde na suda još uvijek zapečačen u USKOK-ovoj kuverti i nije otvaran jer nitko od sudaca nije podnio zahtjev za uvidom u snimku.

Pročitajte i ovo Maltretiranje djevojke u Splitu napale je dvije žene Djevojke su uhićene: Društvenim mrežama širi se video maltretiranja djevojke u Splitu Teroristi u Crocus City Hallu u Moskvi - 2 Mučnih 90 sekundi užasa "Ubijte ih bez milosti, dolazimo u ime Boga": Islamska država objavila zatrašujuću snimku napada u Moskvi

Tko je snimku, od 20-ak osoba koje su joj imale pristup, objavio prema sadašnjoj praksi distribuiranja teško je utvrditi kažu stručnjaci. Sve to narušava zakonitost cjelokupnog procesa na što se već pozivaju i Sanaderovi odvjetnici.

'Poruka je izrazito loša jer jednostavno više nije moguće povjerenje u pravni sustav tko je taj tko će dobrovoljno posvjedoćiti nešto tko će htjeti pomoći da se otkrije neki kriminal i očekivati da sutra iziđe na nekom dnevniku ili portalu', kaže stalni sudski vještak Đuro Lubura.

Sanaderova snimka i sve ostale slične ipak se mogu zaštititi, smatraju stručnjaci. Vodeni žig kao što to čini primjerice portal Dnevnik.hr kada ima neku snimku koja pripada samo njemu, jedan je od načina.

'Ako bi se htjelo pratiti tko je dobio ili ajmo to tako nazvati tko je zadužio neku snimku onda bi svaku snimku trebalo zadužiti rednim brojem kao što se radi s povjerljivim tiskanim materijalom', kaže Lubura.

Iskazi osumnjičenika i svjedoka u javnost cure neprestano. Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan priznao je da se zakon o tajnosti istrage teško može provoditi. Promjenu odredbi o tajnosti istrage novog kaznenog zakona zazivaju i odvjetnici.

'Kod otvaranja istrage da omogućimo i jednoj i drugoj strani i optužbi i obrani da iznesu svoje stavove o pokretanju postupka i zadovolje interes javnosti', kaže odvjetnik Veljko Miljević.

Unatrag godinu dana iscurilo je 20-tak važnih tajnih iskaza u javnost. Posljednji je onaj premijerke Jadranke Kosor o stranačkim crnim fondovima. Za sada posljedica po procese nije bilo iako je zakon nedvojbeno prekršen.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene