Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Liječnici obiteljske medicine i dalje prosvjeduju - pacijentima ne naplaćuju participaciju. Provjerili smo koliko bi stajao odlazak liječniku za liječenje gripe za one bez dopunskog osiguranja, kojima bi ministar Milinović rado naplatio.


Bez dopunskog osiguranja s pravilima nove reforme gripa bi itekako moglo udariti po novčaniku. Svaki dolazak liječniku naplaćuje se 15 kuna. Pacijente se obično upućuje na pretrage krvi. Za novu kontrolu i odlazak liječniku treba izdvojiti još 15 kuna, plus 15 kuna za svaki recept. Liječnici procjenjuju da je to oko šezdeset kuna po osobi

Vezani članci Vili Beroš, ministar zdravstva - 4 Gdje je reforma koju je ministar najavio još prošle godine? "Beroš se pretvorio u korona ministra, odnosno PR manekena koji opravdava Vladine poteze" Koronavirus / Ilustracija U Hrvatskoj imamo prvi slučaj flurone: "Jučer smo kod pacijentice detektirali oba virusa"

Šezdeset kuna stajao bi jedan odlazak liječniku i za druge bolesti. Građani najviše liječe povišeni krvi tlak, šećer, bolesti srca. Ako bi liječnik primarne zdravstvene zaštite procijenio da se bolest zakomplicirala, treba računati i na dodatne specijalističke i bolničke pretrage čija bi participacija za pojedine usluge mogla iznositi i do 3.000 kuna.

>> Obiteljski liječnici odbijaju naplaćivati participaciju

>> Milinovićeva reforma: Napredak ili obmana?!

Liječnici obiteljske medicine ne odustaju od prosvjeda, na zadovoljstvo i pacijenata. Udružili su se iz svih krajeva zemlje, većina složna u stavu dok ministar poručuje da će se svi problemi riješiti u hodu. Tri mjeseca, procjenjuje, bit će potrebno za konačnu prilagodbu cijelog sustava. Građani isto to vrijeme nemaju. Za zdravlje već daju posljednje kune iz džepa. No, još nema jamstva da će za taj novac doista dobiti adekvatniju i bržu liječničku pomoć.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju