Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To nema veze s cigaretom'

Koliko je sigurna e-cigareta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog doznaje koliko je učinkovita, ali i sigurna e-cigareta. Ima li od nje koristi, te mogu li se pomoću nje pušači ostaviti te ovisnosti.

Kako biste vi reagirali da nekoga vidite kako puši u trgovini, tramvaju, taksiju? Upravo je to napravio statist u prilogu reportera Ivana Skorina. A skrivenom smo kamerom snimali reakcije ljudi. Ali, on nije pušio običnu cigaretu već takozvanu e-cigaretu iz koje izlazi para, a ne dim i zbog toga je njezino pušenje na javnim mjestima dopušteno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Skupa ovisnost Četvrti udar u samo dva mjeseca! Poskupljuju neke cigarete, provjerite nove cijene Upozorenja na cigaretama (Foto: Dnevnik.hr) Manje štetnih tvari Njemački znanstvenici na pragu otkrića koje bi moglo promijeniti duhansku industriju, ali postoji kvaka

Oko učinaka elektroničke cigarete znanstvenici se još ne mogu složiti. Dok jedni tvrde da je takva vrsta pušenja korak prema odvikavanju, svjetska zdravstvena organizacija upozorava - njezine se posljedice na zdravlje još uvijek ne znaju!

Elektronička cigareta, odnosno, e-cigareta, kako su je prozvali njezini izumitelji i prodavači kako bi bila privlačnija mogućim kupcima. Uređaj simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine. Upravo zbog nikotina rijetko koji liječnik u svijetu složit će se s riječima prodavača o ovom proizvodu kao zdravoj alternativi pušenju.

Verica Kralj, voditeljica službe za epidemiologiju kroničnih nezaraznih bolesti, pri HZJZ-u tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija s obzirom na to da 'nije provedeno dovoljno tih kliničkih ispitivanja i analiza toksikoloških analiza ne preporučuje to kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.'

Elektroničke cigarete zamišljene su kao sklop koji zamjenjuje klasičnu cigaretu. Sličnog oblika i izgleda - svaka se sastoji od tri osnovna dijela - baterije slične one u mobitelima, elektroničkog raspršivača pomoću kojeg nastaje para, te nikotinskog punjenja različitih jačina. U kojoj je količini nikotin, ovisi o samom kupcu i tekućini koju izabere. Udisanjem pare nikotin dolazi do pušača i zadovoljava želju za nikotinom. Tako da, uz ovaj uređaj, želje za duhanskom cigaretom više ne bi trebalo biti.

Pero Guberac, nakon 12 godina, prestao je pušiti duhanske cigarete i prešao na elektroničke. 'Bilo mi je malo ispočetka ono, malo mi je falilo, al' sam u startu skužio da mi je to jako dobra zamjena. Sad trenutačno se osjećam psihofizički 200 posto bolje, nema više neugodnog zadaha, nisu mi žuti prsti, ne smrde mi zavjese, nema smrada pepeljara.'

Prodavač elektroničkih cigareta Fili Tokić ističe 'Ma nije to nikakvo revolucionarno rješenje, ništa od toga, jednostavno jedna inovacija gdje se vodena para, odnosno para od tekućine primjenjuje za inhaliranje, dosta ljudi to naziva inhalator. To je obična para. To nema veze s cigaretom.'

>> Evo zašto nikada nije kasno prestati pušiti!

No američka agencija za hranu i lijekove, FDA, u dosad najvećem ispitivanju na pet tipova elektroničkih cigareta različitih proizvođača, zaključila je da ovi proizvodi sadrže kancerogene i otrovne kemikalije, a i Svjetska zdravstvena organizacija - vrlo je skeptična. Timothy O'Leary iz inicijative 'Tobacco Free' pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji naglašava 'Svjetska zdravstvena organizacija ne odbacuje mogućnost da će, jednoga dana, biti dokazano da elektronička cigareta pomaže pri odvikavanju od pušenja, ali taj dan još nije stigao.

U međuvremenu, postoji velik broj nepoznanica o njima. Jesu li sigurne,kakav je njihov utjecaj na ljudsko zdravlje? Velika su to pitanja, a dok se na njih ne odgovori, nacionalne institucije poput Agencije za hranu i lijekove u SAD-u, ali i sličnih tijela u Europi i drugdje na svijetu, s pravom mogu biti sumnjičave.'

Prestati pušiti, odnosno raskinuti odnos s nikotinskom ovisnosti – vrlo je teška odluka. Ovim putem ta ovisnost se ne raskida. U kojoj mjeri se smanjuje mogućnost opasnih bolesti uzrokovanih duhanskim pušenjem - još je nepoznato. Zdravstvene institucije odluku o preuzimanju tog rizika - ostavile su pušaču. Više pogledajte u prilogu Provjerenog.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene