Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

18. veljače 2000. godine, bio je najveći međunarodni skup u Hrvatskoj od osamostaljenja. Povod je bio prva inauguracija predsjednika Mesića, a nikada na Markovu trgu nije bilo toliko važnih gostiju, čak 12 šefova država.


Svjetsku diplomatsku elitu predvodio je SAD, a na čelu njihovog izaslanstva bila je šefica diplomacije, Madeleine Albright. U ime Njemačke došao je ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, a poruka je bila jasna, potpora novoj hrvatskoj politici. Uz elitu sa Zapada nazočni su bili i uvaženi gosti iz susjedstva, iz Srbije vodeći ljudi oporbe, na čelu s pokojnim Zoranom Đinđićem. Prvi je put u Hrvatsku stigao predstavnik Crne Gore, tadašnji premijer Filip Vujanović, no pet godina poslije, skromnija svečana loža.

Vezani članci Konferencija za medije ruskog predsjednika Putina - 3 Rusija se osvećuje, potjerala 20 čeških diplomata. Dala im rok od 24 sata da napuste zemlju Josip Aladrović Udomiteljica već godinu dana traži sastanak s ministrom Aladrovićem: ''A vi ministre konačno stanite pred udomitelje...''

'Siguran sam da će s ovakvim predsjednikom hrvatski narod i dalje ići naprijed', rekao je 2005. bivši ukrajinski predsjednik, Viktor Juščenko. Među 10 šefova država, na drugoj je Mesićevoj inauguraciji bio i srbijanski predsjednik Boris Tadić. Sutra ga na Markovu trgu neće biti, a ovako je govorio prije pet godina. 'Zadovoljstvo mi je da sam ovdje, na inauguraciji mog prijatelja Stipe Mesića i mislim da su poruke veoma značajne, ne samo za međunarodnu zajednicu, nego i za čitavu regiju, za susjede, kao što je on rekao. Slične poruke i ja upućujem i mislim da imamo veliku perspektivu sjajnih odnosa', isticao je tada Tadić.

Prije 10 godina dolazak državnika svjetskih velesila bio je poruka demokratizacije Hrvatske. Danas, 10 godina poslije šarolik sastav uzvanika iz međunarodne zajednice, šalje poruku potpore za punopravno članstvo u Europskoj uniji.