Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred nama je sezona grijanja. Za koji dan morat ćemo paliti svoje peći i radijatore. Računi za grijanje za mnoge su noćna mora jer 'pojedu' više od pola prosječne plaće ili mirovine.


Drva za ogrijev priprema osječka obitelj Lugušić. Za duge zimske dane 14 metara drva. 'Za sezonu 14 metara košta oko 4 tisuća kuna', kaže Bajro Lugušić.

Vezani članci Počinje grijanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Počinje sezona grijanja: Od utorka se pale radijatori za 126.000 kućanstava Hladnoća, ilustracija (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) Svaki četvrti umirovljenik na rubu je siromaštva, a poskupljuje grijanje: "Obučem se toplije, grijem samo jednu prostoriju"

Bajrin susjed Zlatko grije se na plin. Zbog skupoće ne grije cijelu kuću. 'Kad bih grijao cijelu kuću, ima oko 90 četvornih metara, to bi me koštalo oko 1600 kuna. Pošto baka i ja živimo sami, grijemo samo 3 prostorije kad je jaka zima', kaže Zlatko Vidas.

Ivan se grije na struju. Ni on ne zagrijava sve prostorije. 'Grijem nešto preko 50 kvadrata i kad je najhladniji mjesec račun bude između 1300 i 1400 kuna', kaže Ivan Glavica.

Lovorka ne može utjecati na svoju potrošnju. Njezine radijatore grije gradska toplana. 'Stan nam je 68 kvadrata. Do sada su nam računi zimi bili od 500 do 700 kuna', kaže Lovorna Šimić Bošnjak.

>> Bubalo: Poskupljenje grijanja za 37 posto je pljačka!

Usporedbom Bajrinih, Zlatkovih, Ivanovih i Lovorkinih računa zaključili smo da su drva još uvijek najjeftiniji, a struja najskuplji energent. Da biste stan od 100 četvornih metara ugrijali na drva, potrebno vam je 900 kuna mjesečno. Sto kuna više platit ćete ako taj isti prostor grije gradska toplana. Ako stan grijete na plin, platit ćete dvostruko - 1800 kuna. Struja je još uvijek najskuplja. Rata se penje do 2300 kuna.

Unatoč razlici u cijeni, svaka roba ima svoga kupca. 'Malo sam si sam računao da bi mi to bilo najprihvatljivije. Ipak imam komociju, ne mora se podlagati vatra i puno čistiti, lakše je održavanje', kaže Ivan.

'Čisto je, ali najskuplje. Ja svima preporučujem, ako mogu, da se griju na drva ili na ugljen. Mislim da je to najjeftinije', kaže Zlatko.

Niska primanja i visoki računi mnoge će ove zime natjerati da potraže što jeftinije izvore topline.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook