Od Baranje i Zapadnog srijema, preko Zagorja, Istre, Like pa sve do južne Dalmacije, Hrvatska obiluje prekrasnim prizorima gdje god se okrenuli. A koji je kutak je vama najljepši?


Svjetski mediji sve više prostora daju hrvatskim i kulturnim ljepotama i to potpuno opravdano. Svi znamo da naša zemlja, koliko god mala bila, obiluje prizorima od kojih mnogima zastaje dah zbog čega slobodno možemo reći da će upravo to biti najveće bogatstvo koje donosimo u Europsku Uniju kao njezina 28. članica.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog ulaska u EU gužve na graničnim prijelazima s BiH Slika nije dostupna OSTVARENJE SNA: Hrvatska postala članica Europske unije!

Doista ne bi bilo korektno izdvojiti samo određene lokacije jer kuda god krenete naići ćete na izvanredne ljepote koje nam je pružila priroda, ali i burna povijest ovih krajeva.

Što kažu svjetski mediji

Dubrovačke zidine zbog svoje posebnosti zaradile su kandidaturu za osmo čudo svijeta, a sam Dubrovnik redovno se nađe na top listama najatraktivnijih destinacija. Tako ga je prošle godine u top 5 destinacija uvrstio i britanski BBC, a o Dubrovniku je pisao i New York Times. CNN nedavno je objavio top listu najljepših plaža na svijetu na kojoj se našla i Rajska plaža otoka Raba.

Istru stranci nazivaju mekom za gurmane, a mediji je guraju na sam vrh najboljih i najzanimljivijih destinacija te kao izvanrednu vinsku regiju idealnu za gastro vikende.

No, ne pišu strani mediji samo o mjestima uz obalu. Ugledni časopis Financial Times proglasio je Jastrebarsko jednim od europskih gradova budućnosti svrstavši ga uz bok Barceloni i Londonu, a često turistima preporučuju i posjet nekome od naših nacionalnih parkova i parkova prirode.

Što je sve zaštićeno UNESCO-om?

I UNESCO je prepoznao vrijednosti hrvatske prirodne, povijesne i kulturne ljepote pa su na pod njegovom zaštitom Dioklecijanova palača i srednjevjekovni Split, katedrala svetog Jakova u Šibeniku , Plitvička jezera, Povijesna jezgra Trogira, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Stari grad Dubrovnik i Starigradsko polje na otoku Hvaru.

Možemo se podičiti i bogatom nematerijalnom baštinom. Tako su pod UNESCO-vom zaštitom i hrvatsko čipkarstvo, dvoglasje Istre i Hrvatskog primorja, Festa svetog Vlaha, Ophod kraljice Ljelje iz Gorjana, kastavski zvončari, procesija 'za kreižen' ma Hvaru, izrada drvenih igračaka u Hrvatskom zagorju, Sinjska alka, medičarski obrt Sjeverne Hrvatske, bećarac, ojkanje, klapsko pjevanje i nijemo kolo Dalmatinske Zagore.

Svaki kraj priča svoju priču

Svatko će za svoj kraj reći da je upravo on najljepši dio Hrvatske, no upravo je različitost hrvatskih krajeva ono što doprinosi jedinstvenosti naše zemlje. Slavonska ravnica rijetko koga će ostaviti ravnodušnim, baš kao i zagorski bregi i šume Gorskog kotara. Tvrđave i dvorci kontinentalne Hrvatske, kao i zidine, bedemi i kašteli na obali i otocima pričaju priču o našoj prošlosti.

Prekrasnim prizorima naše zemlje svjedočimo svaki dan, no koji je vama najljepši? Koji kutak vašeg kraja upravo vas ostavlja bez daha? Fotografije takvih prizora šaljite na moj.report@novatv.hr, napišite nam zašto vam je upravo to mjesto najdraže, a mi ćemo fotografije objaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju