Od početka srpnja virusom Zapadnog Nila zaraženo je 45 osoba. Samo u zadnjih tjedan dana zaraženo je šest osoba, a do sada su od posljedica virusa dvije osobe preminule. Zbog toga smo istražili koja vrsta komaraca prenosi virus.

Galerija


U svijetu postoji tri tisuće vrsta komaraca, a u Hrvatskoj ih je oko 50. Zagrebom trenutačno haraju dvije vrste: tigrasti komarac koji ne prenosi virus Zapadnog Nila i culex pipiens, koji ga prenosi.

Vezani članci Komarac (Foto: Pixsell, Robert Anić) Od virusa Zapadnog Nila u Srbiji i Grčkoj umrlo 35 ljudi, zaražene stotine Stigao virus Zapadnog Nila (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Virus Zapadnog Nila stigao u Hrvatsku, komarci su glavni prenositelji, a evo što kaže i struka

"Za razliku od većine vrsta na našem području, tigrasti komarci aktivni su gotovo tijekom cijelog dana", objasnila je dr.sc. Ana Klobučar s Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. S druge strane, dodala je, culex pipiens je vrsta koju "vrlo slabo uočavamo i najaktivnija je u sumrak i u svitanje, odnosno po noći".

Za dezinsekciju i zaprašivanje u Zagrebu su angažirane dvije tvrtke. Iz Gradske uprave poručuju kako su aktivne cijele godine te da na dojave građana o novim leglima na teren izlaze u roku od tri dana.

Vrtovi su idealno mjesto za razmnožavanje komaraca, no postoji načini kako spriječiti njihovu pojavu. Važno je održavati sustav odvodnje, redovito prazniti septičke jame, paziti s otpadom, ali i redovito mijenjati ili poklapati posude s vodom. Naime, za razvoj ličinki dovoljan je decilitar vode.

Iako komarci prenose i druge bolesti, epidemiolozi tvrde da je u Hrvatskoj riječ tek o pojedinačnim slučajevima ljudi koji su se zaraženi vratili iz trećih zemalja. Komarci su aktivni dokle god traje toplo vrijeme. S nestankom sunca, trebali bi nestati i komarci.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr