Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do sada su dvije osobe preminule

Provjerili smo koja vrsta komarca prenosi virus Zapadnog Nila

Komarci (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Komarci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Komarci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Komarci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Komarci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Od početka srpnja virusom Zapadnog Nila zaraženo je 45 osoba. Samo u zadnjih tjedan dana zaraženo je šest osoba, a do sada su od posljedica virusa dvije osobe preminule. Zbog toga smo istražili koja vrsta komaraca prenosi virus.

U svijetu postoji tri tisuće vrsta komaraca, a u Hrvatskoj ih je oko 50. Zagrebom trenutačno haraju dvije vrste: tigrasti komarac koji ne prenosi virus Zapadnog Nila i culex pipiens, koji ga prenosi.

Pročitajte i ovo Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a BUDITE OPREZNI! Virus Zapadnog Nila pojavio se u susjedstvu, uskoro se može očekivati i u Hrvatskoj: Stručnjakinja objašnjava koliko je opasan i kako se možemo zaštititi Slika nije dostupna budite odgovorni U susjedstvu se pojavio novi opasan virus, izdano upozorenje građanima: "Ne izlazite između 19 sati i ponoći"

"Za razliku od većine vrsta na našem području, tigrasti komarci aktivni su gotovo tijekom cijelog dana", objasnila je dr.sc. Ana Klobučar s Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. S druge strane, dodala je, culex pipiens je vrsta koju "vrlo slabo uočavamo i najaktivnija je u sumrak i u svitanje, odnosno po noći".

Za dezinsekciju i zaprašivanje u Zagrebu su angažirane dvije tvrtke. Iz Gradske uprave poručuju kako su aktivne cijele godine te da na dojave građana o novim leglima na teren izlaze u roku od tri dana.

Vrtovi su idealno mjesto za razmnožavanje komaraca, no postoji načini kako spriječiti njihovu pojavu. Važno je održavati sustav odvodnje, redovito prazniti septičke jame, paziti s otpadom, ali i redovito mijenjati ili poklapati posude s vodom. Naime, za razvoj ličinki dovoljan je decilitar vode.

Iako komarci prenose i druge bolesti, epidemiolozi tvrde da je u Hrvatskoj riječ tek o pojedinačnim slučajevima ljudi koji su se zaraženi vratili iz trećih zemalja. Komarci su aktivni dokle god traje toplo vrijeme. S nestankom sunca, trebali bi nestati i komarci.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene