Od početka srpnja virusom Zapadnog Nila zaraženo je 45 osoba. Samo u zadnjih tjedan dana zaraženo je šest osoba, a do sada su od posljedica virusa dvije osobe preminule. Zbog toga smo istražili koja vrsta komaraca prenosi virus.

Galerija Komarci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Komarci (Foto: Dnevnik.hr) - 2

U svijetu postoji tri tisuće vrsta komaraca, a u Hrvatskoj ih je oko 50. Zagrebom trenutačno haraju dvije vrste: tigrasti komarac koji ne prenosi virus Zapadnog Nila i culex pipiens, koji ga prenosi.

Vezani članci Komarac, ilustracija (Foto: Getty) Novi slučaj virusa Zapadnog Nila, treći oboljeli na području Koprivnice Testiranje krvi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Virus Zapadnog Nila se i dalje širi, na Zavodu za transfuziju testiraju svaku prikupljenu dozu krvi

"Za razliku od većine vrsta na našem području, tigrasti komarci aktivni su gotovo tijekom cijelog dana", objasnila je dr.sc. Ana Klobučar s Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. S druge strane, dodala je, culex pipiens je vrsta koju "vrlo slabo uočavamo i najaktivnija je u sumrak i u svitanje, odnosno po noći".

Za dezinsekciju i zaprašivanje u Zagrebu su angažirane dvije tvrtke. Iz Gradske uprave poručuju kako su aktivne cijele godine te da na dojave građana o novim leglima na teren izlaze u roku od tri dana.

Vrtovi su idealno mjesto za razmnožavanje komaraca, no postoji načini kako spriječiti njihovu pojavu. Važno je održavati sustav odvodnje, redovito prazniti septičke jame, paziti s otpadom, ali i redovito mijenjati ili poklapati posude s vodom. Naime, za razvoj ličinki dovoljan je decilitar vode.

Iako komarci prenose i druge bolesti, epidemiolozi tvrde da je u Hrvatskoj riječ tek o pojedinačnim slučajevima ljudi koji su se zaraženi vratili iz trećih zemalja. Komarci su aktivni dokle god traje toplo vrijeme. S nestankom sunca, trebali bi nestati i komarci.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju