Reakcije na slučaj premlaćivanja migranata na granici ne stišavaju se. Slučaj je komentirala i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.


Naglasila je kako se u cijeloj situaciji postavlja i pitanje odgovornosti države, pa je važno provesti učinkovitu i neovisnu istragu. Predsjednik Zoran Milanović vjeruje da je riječ o izoliranom slučaju. 

Vezani članci Lisice, ilustracija Policija uhitila 44-godišnjaka koji je pokušao pregaziti policajca: S još dvojicom je krijumčario migrante Migranti, ilustracija Razdvojena obitelj samo želi majci koja je uspjela doći do Njemačke: Kako se izgubila 14-godišnja migrantica?

A koja je sudbina trojice istarskih interventnih policajaca koji su prema prvom nalazu istrage nanijeli ozljede migrantima? Oni su udaljeni iz službe, morali su nadređenima predati značku i službeni pištolj. Na redu je disciplinski postupak. O svemu je sa Alanom Hranilovićem, odvjetnikom Sindikata policije Hrvatske, razgovarao reporter Domagoj Mikić.

 "Okrivljeni dobije poziv za raspravu. Na toj raspravi okrivljeni iznosi obranu. I predlaže dokaze. Taj postupak će početi unutar mjesec, dva. Traje od 6 mjeseci do godine", objasnio je Hranilović. 

"Ove policajce će biti relativno teško obraniti zbog cijele medijske slike. No, činjenično i pravno, meni ne bi trebalo biti naročito tešo njih braniti. Mi ne znamo kako su oni identificirani. Kad to saznamo, ja ću tražiti da se saslušaju i migranti, da se pročitaju njihovi iskazi. Malo je dubiozno, s obzirom na snimke koje su prikazane, budući da se tvrdi da su navodno udarali donje dijelove tijela, a na slikama su teške ozljede na leđima ", smatra odvjetnik. 

Policajcima prijeti i kazneni progon.

"U kaznenom postupku svi dokazi se puno ozbiljnije analiziraju. Bit će potrebno saslušati oštećene, provesti vještačenja, saslušati svjedoke", dodaje. 

Mogu li se braniti da su dobili zapovijed? 

"Svaki okrivljeni se može braniti kako hoće. Mogu i na taj način. Tada će sud to provjeravati ili će to odbaciti i proglasiti ih krivima", dodao je Hranilović. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju