Policija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Policija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Kod otoka Zlarina u subotu navečer je u potpunosti izgorio te potonuo gliser, hrvatski državljanin kao jedini njegov putnik i vlasnik plovila spasio se iskakanjem u more, a nije zabilježeno onečišćenje mora.


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u nedjelju je priopćilo kako je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer oko 18,20 sati zaprimila poziv pogibelji od očevidca koji je dojavio o požaru na gliseru, na poziciji otočića Vela Sestrica.

Vezani članci Damir Barnas, Načelnik pomorske i aeorodromske policije Rijeka (Foto: Dnevnik.hr) Drži li se itko zlatnih pravila ponašanja? Svega nekoliko metara od mjesta stradavanja mlade Austrijanke u Malinskoj pojedinci i dalje divljaju Očevid nakon nesreće (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Troje ozlijeđenih u pomorskoj nesreći: ''Čula sam jak udarac i vidjela trojicu muškaraca u moru“

Pokrenuta je spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Šibenik, a u akciju su angažirani i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zlarin i Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, koji su po dolasku odmah počeli s gašenjem požara, no gliser je u 19,15 sati u potpunosti izgorio te i potonuo na mjestu nesreće, bez žrtava i ozlijeđenih.

U trenutku izbijanja požara na gliseru dužine devet metara boravio je samo vlasnik plovila, hrvatski državljanin koji se spasio iskakanjem u more i plivanjem do obližnje obale.

Gliser je u trenutku potonuća u spremniku sadržavao oko 70 litara benzina, koji trenutno nije iscurio u more, a u Ministarstvu kažu kako nije zabilježeno onečišćenje mora i morskog okoliša, pri čemu potonula olupina ne predstavlja opasnost za odvijanje pomorskog prometa. Na vlasniku glisera je da snosi troškove izvlačenja olupine s morskoga dna i tegljenja na sigurno.

Lučka kapetanija Šibenik provodi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće. (Hina)