U blizini Rijeke, kod mjesta Škrljevo u nedjelju prije podne buknuo je požar. Vatrogascima su u gašenju pomogla i dva kanadera, pa je požar brzo stavljen pod kontrolu, a oko 14:30 sati je i lokaliziran.

Galerija Požar kod Rijeke (Foto: PP NOS OS RH) Požar kod Rijeke (Foto: Marko Balen) - 2 Požar kod Rijeke (Foto: Marko Balen) - 3 +6 Požar kod Rijeke (Foto: Marko Balen) - 4

U nedjelju oko 11:30 sati uz prugu kod mjesta Škrljevo, nedaleko Rijeke buknuo je požar. Požar je oko 14 sati stavljen pod kontrolu, a oko 14:30 i lokaliziran. Gorjeli su makija i nisko raslinje.

Zbog južnog vjetra vatra se širila, ali nije zaprijetila kućama. Na terenu su požar gasila 34 vatrogasaca iz JVP-a Rijeka i lokalnih DVD-ova, uz pomoć 11 vozila i dva kanadera.

Vrućina izaziva požare diljem Europe (Foto: AFP) Toplinski val u Europi uzrokuje požare i nestanke struje: U Italiji troje mrtvih, u Francuskoj izmjereno 45,9 stupnjeva

Budući da je vatra krenula od pruge, moguće je da je uzrok  požara iskrenje vlaka.

Kanaderi na terenu

Iz MORH-a su priopćili kako su uz željezničku prugu na lokaciji Škrljevo-Meje kod Bakra u Primorsko-goranskoj županiji upućena dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Ujedno, priopćili su, ovo je prvi požar u kojemu su angažirane zračne protupožarne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni koja je započela 17. lipnja.

''Zadaća Hrvatske vojske kroz trajanje PP sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Tako i ove godine Hrvatska vojska sudjeluje u PP sezoni sa zračnim protupožarnim snagama s ukupno 12 protupožarnih aviona (šest Canadaira CL-415 i šest Airtractora AT-802), te s još dva helikoptera Mi-8 MTV za gašenje požara i prijevoz vatrogasaca i opreme do požarišta. Hrvatska kopnena vojska sudjeluje s 200 pripadnika u spremnosti za intervencije na požarištima, kao i dodatnim snagama za ojačanje, dok Hrvatska ratna mornarica osigurava desantni brod minopolagač (DBM), desantni jurišni brod (DJB) te dvije gumene brodice.

Novost u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni je angažman aviona Pilatus PC-9M iz sastava Obalne straže za izviđanje te uključivanje besposadnog zrakoplovnog sustava "Orbiter 3" za rano otkrivanje požara i prijenos podataka u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama'', stoji u priopćenju MORH-a.

Otoci su u Hrvatskoj sinonim za iseljavanje, no ne i ovaj otok u čijem gradu glavnu riječ na vlasti vode - žene Gradonačelnica Ivana Marković (Foto: Dnevnik.hr) Marijana Šumanović, direktorica komunalne tvrtke Grada (Foto: Dnevnik.hr) +0 Supetar (Foto: Arhiva/Miranda Cikotic/PIXSELL)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju