Pored Lošinja je prošli tjedan pronađena ženka uginulog kita, javlja Insititut Plavi svijet.

Galerija


Uginulog kita je mrežom sa dna izvukao Lošinjski kočar koji ga je nakon toga doteglio do otočića Male Orjule.

Vezani članci Nove snimke kita kod Šolte (Snimili: Marin Nožina, Ante Copić) Uz veliku pomoć građana: Institut Plavi svijet pronašao kita u blizini Starigrada-Paklenice Kit u Malostonskom zaljevu Prekrasan prizor u Malostonskom zaljevu: U moru snimljen kit dugačak 12 metara, oduševio sve koji su ga vidjeli

Djelatnici Instituta su pregledali i izmjerili uginulu životinju te su utvrdili kako se radi o ženki velikog kita (Balaenoptera physalus) duljine 11,7 m.

Prilikom pregleda životinje nisu pronađene nikakve vanjske ozljede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti. Na tijelu životinje nije bilo nikakvih tragova ozljeda.

Životinja je djelovala mršavo pa djelatnici Instituta pretpostavljaju da je uginula od iscrpljenosti.

"Na tijelu životinje pronađen je i veći broj parazitskih kopepodnih rakova (Pennella sp.). Ovi rakovi se tijekom razvoja jednim dijelom tijela „ukopavaju“ u potkožno tkivo kitova, a pojava ovih parazita u većem broju upućuje i na smanjenu otpornost imunološkog sustava kod uginulog kita.Kako je kit pronađen pored Lošinja, Institut Plavi svijet pokrenuo je akciju kako bi sačuvao kostur ove životinje. S obzirom na veličinu same životinje i lokaciju pronalaska, izvlačenje na obalu i prijevoz do neke prikladne lokacije na kojoj bi se poštujući sanitarne i veterinarske propise mogla izvršiti obdukcija i čišćenje kostura nije bilo moguće. Stoga smo odlučili životinju ostaviti u moru kako bi se prirodnim procesom biološke razgradnje mekih tkiva očistio kostur", objavili su iz Instituta te dodali kako je životinja tijekom 24. siječnja omotana čvrstom mrežom i konopima kako bi sačuvali sve kosti te je potopljena na dubinu od oko 20 m pored Lošinja.