Gotovo svaki šesti stanovnik Knina i okolice živi od socijalne pomoći. Grad je to koji se bori s nezaposlenošću i iseljavanjem.


Novih radnih mjesta nema, pa će mnogi ovog ljeta put Jadrana kao sezonci.

Vezani članci Ilustracija Povijesni dan za Grčku: "Zatvara se ciklus koji je donio bol i podijelio društvo'' fra Vladimir Vidović Vandalizam u pučkoj kuhinji na Sv. Duhu: Prerezani kablovi rashladne komore, šteta više tisuća kuna

Antu Suknjova optimizam ne napušta, ali nije mu ni lako. Nada se barem zaposlenju u sezoni.

„Nemam stalnog posla, trenutno u Kninu nema ništa. Bez posla sam od 2010.“, kaže Suknjov.

Preživljavanje zahvaljujući pučkoj kuhinji

Nezaposlenih poput Ante u kninskoj okolici gotovo je dvije tisuće. Zahvaljujući Pučkoj kuhinji preživljavaju mnogi.

Živim od Pučke kuhinje. Imam i 800 kuna“, kaže Mirjana Zelić, korisnica kninske Pučke kuhinje.

Miroslav Petričević, iz Caritasa Knina kaže kako imaju preko 2200 korisnika, mimo pučke kuhinje, odnosno 500-600 obitelji.

U Zvonimirovom gradu sve se vrti u krug jer taj broj nikako da opadne.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Kninu i okolnim općinama živi oko 22 tisuće ljudi. 3 i pol tisuće stanovnika prima socijalnu naknadu, što znači da gotovo svaki šesti stanovnik Knina i okolice živi od socijalne pomoći.

Dijelom i iz tog razloga, Knin je, nakon Osijeka i Zagreba, izabran kao treći grad u kojem se traže sezonci na Danu poslova u turizmu.

„Naša želja je upravo to, smanjiti broj nezaposlenih. Država je apsolutno svjesna tog problema“, kaže Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava.

Knin želi živjeti cijelu godinu

Mnogi Kninjani već su odustali od potrage na domaćem terenu. Govori se o čak 4 tisuće iseljenih u 4 godine. Ali u gradskoj upravi uvjereni su da je broj ipak manji.

„Iz grada se doista odselio veliki broj ljudi, ali ni u manjoj ni u većoj mjeri nego u drugim dijelovima Hrvatske“, kaže Nikola Blažević, gradonačelnik Knina.

Grad kojeg se svi sjete uoči 5. kolovoza i obljetnice Oluje - želi živjeti cijelu godinu. Želi radna mjesta i perspektivu. Umjesto putokaza za bolju budućnost u drugim pravcima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju