Gotovo svaki šesti stanovnik Knina i okolice živi od socijalne pomoći. Grad je to koji se bori s nezaposlenošću i iseljavanjem.


Novih radnih mjesta nema, pa će mnogi ovog ljeta put Jadrana kao sezonci.

Vezani članci Zrakoplov prisilno sletio kod Knina Zrakoplov prisilno sletio blizu Knina, pronašli ga vatrogasci. Nitko nije ozlijeđen, otkriveno i što je bilo uzrok slijetanja Slika nije dostupna Uoči obljetnice Oluje: Kninjane ne zanima tko će kome zviždati, evo što ih zaista zanima

Antu Suknjova optimizam ne napušta, ali nije mu ni lako. Nada se barem zaposlenju u sezoni.

„Nemam stalnog posla, trenutno u Kninu nema ništa. Bez posla sam od 2010.“, kaže Suknjov.

Preživljavanje zahvaljujući pučkoj kuhinji

Nezaposlenih poput Ante u kninskoj okolici gotovo je dvije tisuće. Zahvaljujući Pučkoj kuhinji preživljavaju mnogi.

Živim od Pučke kuhinje. Imam i 800 kuna“, kaže Mirjana Zelić, korisnica kninske Pučke kuhinje.

Miroslav Petričević, iz Caritasa Knina kaže kako imaju preko 2200 korisnika, mimo pučke kuhinje, odnosno 500-600 obitelji.

U Zvonimirovom gradu sve se vrti u krug jer taj broj nikako da opadne.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Kninu i okolnim općinama živi oko 22 tisuće ljudi. 3 i pol tisuće stanovnika prima socijalnu naknadu, što znači da gotovo svaki šesti stanovnik Knina i okolice živi od socijalne pomoći.

Dijelom i iz tog razloga, Knin je, nakon Osijeka i Zagreba, izabran kao treći grad u kojem se traže sezonci na Danu poslova u turizmu.

„Naša želja je upravo to, smanjiti broj nezaposlenih. Država je apsolutno svjesna tog problema“, kaže Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskoga sustava.

Knin želi živjeti cijelu godinu

Mnogi Kninjani već su odustali od potrage na domaćem terenu. Govori se o čak 4 tisuće iseljenih u 4 godine. Ali u gradskoj upravi uvjereni su da je broj ipak manji.

„Iz grada se doista odselio veliki broj ljudi, ali ni u manjoj ni u većoj mjeri nego u drugim dijelovima Hrvatske“, kaže Nikola Blažević, gradonačelnik Knina.

Grad kojeg se svi sjete uoči 5. kolovoza i obljetnice Oluje - želi živjeti cijelu godinu. Želi radna mjesta i perspektivu. Umjesto putokaza za bolju budućnost u drugim pravcima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju