Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Dugoočekivani prijedlozi Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ključni za zdravstvenu reformu, u srijedu su upućeni u javnu raspravu, koja će trajati do 3. studenoga.


Izmjene zakona očekuju se do kraja ove godine ili najkasnije početkom sljedeće, a resorni ministar Vili Beroš najavio ih je kao prvi korak u provođenju reforme zdravstva.

Zakonski prijedlozi obuhvaćaju četiri reformska smjera - zaokret prema prevenciji i ranom dijagnosticiranju bolesti, jačanje primarne zdravstvene zaštite, reorganizaciju bolnica i ulaganje u ljudske resurse.

U Ministarstvu zdravstva najavljuju daljnje objedinjavanje javne nabave, reviziju lista lijekova HZZO-a, novi model ugovaranja i plaćanja zdravstvenih ustanova. Također i aktivno upravljanje specijalizacijama, kao i regulaciju rada između javnog i privatnog zdravstvenog sustava.

Predviđeno je i širenje djelatnosti domova zdravlja koji bi pružali veću mogućnost specijalističkih pregleda.

Ilustracija Znate li u kojim je županijama najveća stopa pobačaja? Trećina žena se na korak odlučuje u braku

Fokus će, poručuje predlagatelj, biti na kvaliteti umjesto kvantiteti pružanja zdravstvenih usluga, kao i na postizanju financijske održivosti.

Ilustracija ''Mentalno zdravlje je goruće pitanje, a posebno ugroženi su mladi'', upozorila je psihologinja i objasnila kako se nositi s tim zdravstvenim poteškoćama

Reforma zdravstva mora biti vođena realnim ciljevima, odnosno onime čime raspolažemo: brojem liječnika i bolnica, tehničkim kapacitetima i objektivnim financijskim mogućnostima, ističe Ministarstvo zdravstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju