Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grdosija u savudrijskoj vali

Kit pomirio hrvatske i slovenske ribare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već danima 12-metarski kit od oko 40 tona pliva i lovi u savudrijskoj vali. Rijetkog gosta na Mediteranu očito ne zanima gdje je granica, pa je tako uspio bar na kratko pomiriti hrvatske i slovenske ribare koji ga već danima pokušavaju zajedničkim snagama usmjeriti ka otvorenom moru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepušteni sami sebi Ribarima ZERP jedini spas Slika nije dostupna Video: Kit ubio svog spasioca

I dok se susjedi ne mogu dogovoriti oko granice na moru, u Savudrijskom zaljevu već danima mirno lovi na obje strane mora neobičan ribolovac - grbavi kit. 'Prvi put je uočen prije petnaestak dana i evo sad, pošto je mirno more, lakše ga je uočiti i približiti se njemu. Vidimo da je još agilan', rekao je ribar Danilo Latin.

>> Pred Piranom viđen grbavi kit?

Ova je životinja za ljude bezopasna. U potrazi za hranom godišnje zna prijeći i do 25 tisuća kilometara. 'On je ovdje jer ima puno hrane. Jede male ribice - srdele i planktone. Da nema tih ribica kit se ne bi zadržavao tu', kaže ribar Dario Visintin.

U Jadran znaju zalutati morski psi, no grdosije poput ove, rijetko ili gotovo nikad. U posljednjih sto godina u Jadranu je samo četrnaest puta primijećen grbavi kit. 'Jako je neuobičajeno ne samo za Sjeverni Jadran ili Savudrijsku valu, to je rijedak slučaj i u cijelom Mediteranu', kaže Latin.

Kit je uspio bar na kratko pomiriti hrvatske i slovenske ribare koji ga već danima pokušavaju zajedničkim snagama usmjeriti ka otvorenom moru pa dalje prema Atlantiku njegovom prirodnom staništu. U protivnom postoji mogućnost i da ugine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene