Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kirin: Stat ćemo na kraj lažno prijavljenim prebivalištima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin najavio je da će njegovo ministarstvo u zakonodavnu proceduru uskoro uputiti nacrt novog zakona o prebivalištu, kojim će se omogućiti brisanje po službenoj dužnosti iz prebivališta osoba za koje se osnovano utvrdi da stvarno ne borave u mjestu u kojem imaju prijavljeno prebivalište i onih koji su prebivalište prijavili na temelju lažnih podataka.

Kirin je to najavio na današnjem okruglom stolu o Nacrtu prijedloga zakona o popisima birača, održanom u Saboru, u organizaciji Središnjega državnog ureda za upravu, OESS-a i udruge GONG.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Antun Palarić naložio Brisati s popisa birača sve neprijavljene osobe Slika nije dostupna U subotu zadnji dan za ispravak podataka u popisu birača

Naglasio je da će od brisanja iz evidencije o prebivalištu biti
izuzeti građani koji su na privremenom radu u inozemstvu, te građani koji traže povrat i obnovu imovine ili im je imovina vraćena, ali još uvijek nije podesna za stanovanje.

Kirin je upozorio na brojne fiktivne prijave prebivališta građana u mjestima s kojima nemaju nikakve veze, a koji na temelju takvog prebivališta ostvaruju određena socijalna i druga prava.

Najavio je i da će se kroz novi zakon o prebivalištu vratiti obveza dokazivanja osnove s koje se traži prebivalište, odnosno obveza podastiranja vlasničkog lista ili izjave najmodavca da svoj stan daje na korištenje osobi koja traži prebivalište.

Ti su uvjeti zakonom bili propisani do 2000., kad ih je ukinuo
Ustavni sud.

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za upravu Antun Palarić naglasio je da nema potrebe da se novi zakon o prebivalištu "donosi preko noći", budući da prebivalište nije temelj za glasovanje na parlamentarnim, nego samo na lokalnim izborima.

Govoreći o nacrtu prijedloga zakona o popisima birača, Palarić je naglasio da je važeći zakon star 15 godina, ali i dodao da "će se razočarati oni koji su od nacrta očekivali spektakl".

Osnovni princip na kojem se temelji predloženi zakon je da pravo glasa ima svaki državljanin RH s navršenih 18 godina života, a što se tiče prebivališta, na građanima je da odrede gdje žele imati prebivalište, a na državnim tijelima da to ažuriraju, rekao je Palarić.

Predloženim zakonskim tekstom propisuje se vođenje popisa birača isključivo u elektroničkom obliku, a novina je i mogućnost prethodne registracije birača pri diplomatskim predstavništvima i konzularnim uredima u inozemstvu.

Predsjednica GONG-a Suzana Jašić i HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković založili su se da se, umjesto mogućnosti, propiše obveza prethodne registracije.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac naglasio je potrebu da se građanima izbjeglim iz Hrvatske osigura bolja dostupnost biračkih popisa i biračkih mjesta, ocijenivši da, u suprotnom, postoji mogućnost diskriminacije u odnosu na birače u Hrvatskoj.

Istaknuo je i da se moraju utvrditi jasni kriteriji za brisanje
građana iz evidencije o prebivalištu.

Skup su pozdravili i predsjednici Sabora i Vlade Vladimir Šeks i Ivo Sanader te voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes, koji su istaknuli potrebu da se kroz javnu raspravu pronađe najbolji mogući način vođenja i zaštite popisa birača, kako bi se otklonili prigovori, nesporazumi i dovođenje u pitanje legalnosti izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene