Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osiguranje 'izmrcvarilo' građane

Kaos zbog posjeta kineskog predsjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski predsjednik Hu Jintao doputovao je popodne u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj na poziv hrvatskog kolege Stjepana Mesića. Zbog velikih mjera osiguranja ceste su u središtu Zagreba bile blokirane još od 16 sati, pa su se na prometnicama od zračne luke do Westina stvarale gužve, a vozači su u cijeloj Savskoj ulici imali problema budući da je bila blokirana i preko nje se nije moglo prijeći.

Kinesko izaslanstvo s predsjednikom Hu Jintaom u Hrvatskoj je dočekala sva sila osiguranja. Promet je bio u kolapsu, a građani se branili sarkazmom. 'Baš mi ne smeta, baš me raduje što je sve blokirano, što je promet u kaosu, baš se radujemo zbog toga', rekao je jedan prolaznik. Policajci na ulici, iznad nje, i na krovovima. Zagreb je, sve u svrhu sigurnosti kineskog predsjednika pod opsadom policije.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović posjet Zlataru Milanović: "Hrvatska je dno Europske unije, svaki dan se molimo za Bugarsku" Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti

Hua su u zračnoj luci u Zagrebu dočekali predsjednik Stjepan Mesić i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. To je prvi posjet kineskog predsjednika Hrvatskoj otkako su dvije zemlje prije 17 godina uspostavile diplomatske odnose.

Jintao izrazio želju za širenjem kinesko-hrvatske suradnje

Kineski predsjednik Hu Jintao po dolasku u zagrebačku zračnu luku Pleso izrazio je uvjerenje da će njegov posjet osnažiti kinesko-hrvatsko prijateljstvo i doprinijeti produbljivanju suradnje između dvije zemlje. ‘Veliko mi je zadovoljstvo doći u državni posjet Republici Hrvatskoj na ljubazan poziv predsjednika Stjepana Mesića. Želim iskoristiti ovu priliku da prenesem iskrene pozdrave i najbolje želje kineskog naroda hrvatskom narodu’, kaže se u pisanoj izjavi kineskog predsjednika.

‘Hrvatska, poznata kao biser Jadrana, posljednjih godina uživa gospodarski razvoj i društvenu stabilnost, a kineski narod iskreno hrvatskom narodu želi nova postignuća u njegovom nacionalnom nastojanju’, stoji u izjavi.‘Kineski i hrvatski narod povezani su dubokim tradicionalnim prijateljstvom. Otkako je 2005. uspostavljeno sveobuhvatno partnerstvo između Kine i Hrvatske, naši su odnosi brzo rasli s produktivnom suradnjom na raznim područjima’, navodi se. U izjavi se naglašava da je Kina predana razvoju odnosa s Hrvatskom te da će i dalje ulagati napore na poticanju buduće suradnje i prijateljstva.

‘Radujem se dubokoj razmjeni mišljenja s predsjednikom Stjepanom Mesićem i drugim hrvatskim čelnicima o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od obostranog interesa. Tijekom mojeg posjeta dvije će strane potpisati niz sporazuma o suradnji u gospodarstvu, zdravstvu i zračnom prijevozu. Uvjeren sam da će ovaj posjet učvrstiti kinesko-hrvatsko prijateljstvo, osnažiti međusobno povjerenje, produbiti suradnju i unaprijediti naš zajednički razvoj’, stoji u pisanoj izjavi kineskog predsjednika po dolasku u Hrvatsku.

Mesić je 2002. godine bio u službenom posjetu Kini kojoj je tada na čelu bio Jiang Zemin, a s Huom se sastao prošle godine u Pekingu u prigodi otvaranja Olimpijskih igara. 'Između Hrvatske i Kine postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, pogotovo otkako su dvije zemlje 2005. godine potpisale partnerstvo o općoj suradnji', kazao je u četvrtak veleposlanik kineski veleposlanik Lianqi Wu, najavljujući dolazak svoga predsjednika u Zagreb. Hrvatska je jedina zemlja u regiji s kojom Kina ima takav oblik partnerstva. Osim s domaćinom, predsjednikom Mesićem, kineski će predsjednik u Zagrebu razgovarati s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem. Hu i Mesić u subotu će ujutro u zagrebačkom hotelu Westinu otvoriti hrvatsko-kineski gospodarski forum.

S kineskim predsjednikom u Zagreb je doputovalo i više od 200 kineskih poduzetnika, zainteresiranih za infrastrukturne projekte u Hrvatskoj, ali i za plasiranje hrvatskih proizvoda na velikom kineskom tržištu. Velike mogućnosti za suradnju također postoje na području turizma.

Upućen apel za zaustavljanje progona Falun Gonga u Kini

U povodu posjete kineskog predsjednika Hu Jintaoa Hrvatskoj manja skupina praktikanata Falun Dafe izvela je na Trgu bana Jelačića vježbe te tradicionalne kineske meditacije kako bi upozorila na progon Falun Gong praktikanata u Kini. Hrvatski praktikanti Falun Dafe otvorenim pismom od hrvatskog državnog vrha traže da osudi progon Falun Gonga i zatraži od kineskog režima zaustavljanje progona Falun Gonga u Kini.

Upozoravaju da je sistematično oduzimanje organa Falun Gong praktikantima koji su zatočeni u kineskim radnim logorima samo jedan od šokantnih detalja progona, koji traje već deset godina. Po podacima iz materijala koje su novinarima podijelili predstavnici infocentra Falun Dafe, od srpnja 1999. umrlo je više od 3200 praktikanata od posljedica policijskog nasilja. Falun Gong je široj javnosti predstavljen 1992., a do 1999. u Kini ga je vježbalo između 70 i 100 milijuna ljudi, uključujući i trećinu članova kineske komunističke partije.

No, osjećajući se ugroženim velikom popularnošću Falun Gonga 1999. godine tadašnji predsjednik Kine Jiang Zemin zabranio je tu praksu a kasnije naredio i progon. Od tada su, navode, milijuni ljudi pritvoreni i deportirani u zatvore, radne logore i duševne bolnice. Centar Falun Dafe dokumentirao je preko 3.000 smrtnih slučajeva od posljedica mučenja i više od 40.000 mučenja u radnim logorima. U organizaciji hrvatskog infocentra Falun Dafe večeras će od 20 do 22 sata paljenjem svijeća pred kineskim veleposlanstvom u Zagrebu biti upućen apel za prekid progona Falun Gonga, a za subotu je najavljen skup pred Hrvatskim narodnim kazalištem.

(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene