Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da bi se 'vratili na noge'

Kerry pozvao Egipat na gospodarski oporavak i sporazum s MMF-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipćani moraju zajedničkim snagama vratiti poslovno povjerenje i provesti reforme kako bi se kvalificirali za kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i oslabljeno gospodarstvo 'vratili na noge', izjavio je u subotu američki državni tajnik John Kerry tijekom posjeta Kairu.

Posvađana egipatska vlada i oporba moraju stvoriti "osjećaj političke i ekonomske održivosti", ulijevajući tvrtkama povjerenje i stvarajući uvjete za vitalnu međunarodnu pomoć, rekao je Kerry u obraćanju egipatskim poslovnim ljudima.

Kerry je naglasio važnost da Egipćani postignu jednistvo oko pitanja ljudskih prava, slobode govora i vjerske tolerancije. Jedinstvo je, po njegovim riječima, jednako bitno "da bi se moglo odgovoriti gospodarskim izazovima ovoga trenutka".

Pročitajte i ovo Morski pas žrtva ostala bez ruke Stravičan napad morskog psa u poznatom ljetovalištu: Prijateljice su bile u moru, a napravile su kobnu pogrešku Ilustracija Upućeni trgovci potvrdili Rusija prodala pola milijuna tona pšenice po nižoj cijeni jednom od najvećih svjetskih uvoznika

>> Američki državni tajnik Kerry stigao u Egipat

Kerry je stigao u Kairo, posljednju etapu svoje prve inozemne turneje otkako je imenovan za državnog tajnika, s namjerom da pritisne sve strane kako bi došle do osnovnog dogovora o smjeru Egipta uoči parlamentarnih izbora koji počinju idućeg mjeseca.

Od velike važnosti je sposobnost Egipta da poduzme potrebne reforme kako bi se kvalificirao za zajam MMF-a od 4,8 milijardi dolara. Koraci bi mogli uključivati povećanje prikupljanja poreza i smanjivanje subvencija za energiju.

Sporazum s MMF-om, za koji je uvjet okončanje političkog kaosa koji traje od izbora predsjednika Muhameda Morsija, omogućio bi i značajnu američku pomoć, uključujući i dijelove paketa od milijardu dolara koji je predsjednik Barack Obama obećao Egiptu prošlog travnja.

"To je bitno i hitno, da egipatsko gospodarstvo ojača, vrati se na svoje noge", rekao je Kerry poslovnim čelnicima. "Za privlačenje kapitala, za stvaranje poslovnog povjerenja, mora postojati osjećaj sigurnosti, mora postojati osjećaj političke i ekonomske održivosti", istaknuo je šef američke diplomacije.

Kerry, koji će se u nedjelju sastati s Morsijem, najavio je da će reći predsjedniku kako će američka pomoć ovisiti o egipatskim reformama i sporazumu s MMF-om. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene