Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neurokirurški aparat

KBC Zagreb: Donacija u povodu Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti vrijedna 90 tisuća eura

Bolnica, ilustracija
Bolnica, ilustracija Foto: Profimedia
U povodu Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, koji se obilježava 15. veljače, Klinici za neurokirurgiju KBC-a Zagreb doniran je u petak neurokirurški aparat i oprema vrijedna 90 tisuća eura, koju su darovali Udruga roditelja "Ljubav na djelu" te tvrtke Kraš, Podravka, Atlantic Trade, Jana pharm i Novartis.

U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli oko 120 djece, a isto toliko ih se liječi. Liječenje je dugotrajno i iscrpljujuće za dijete i cijelu obitelj, te je iznimno važno omogućiti ravnomjernu dostupnost skrbi i suvremenih postupaka liječenja te pravovremenu psihološku potporu.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Provjereno: Hrabri telefon - 3 Hrabri telefon Jedan telefonski poziv često znači sve: Već 25 godina pomažu djeci i roditeljima, a sada i sami trebaju pomoć

Na donaciji se zahvalio ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić, a predstojnik Klinike za neurokirurgiju Goran Mrak istaknuo je kako je donirani uređaj važan, jer omogućuje puno preciznije lociranje dubokih procesa unutar mozga tijekom operacije.

"Klinika za neurokirurgiju najveća je takva klinička ustanova u Hrvatskoj. Prošlu godinu smo završili s 3000 postupaka, među kojima oko 2400 operacija i 400 gama-knife postupaka. Od toga je 650 bolesnika bilo liječeno radi tumora mozga, a uz to smo operirali oko 200 djece sa složenim problemima, od čega 50 s teškim tumorima u dječjoj dobi", rekao je Mrak.

Predsjednica Udruge "Ljubav na djelu" Ljiljana Vuletić naglasila je kako je svim roditeljima djece s malignim bolestima, uz nuspojave kemoterapije i posljedica operacija s kojima se obitelj teško nosi, najsnažniji osjećaj koji ih obuzima neizvjesnost koju je moguće ublažiti suvremenom stručnom podrškom u liječenju, koja otklanja gorčinu straha od neizvjesnog ishoda.

Naglasila je kako je ta udruga, od svog osnutka 2010. pomogla oko 300 obitelji, a posredno još toliko. Udruga koristi tri apartmana u kojima borave obitelji s djecom te posjeduje kombi za prijevoz teško oboljele djece. Udruga također organizira rehabilitacijski centar, financira ugrožene obitelji te pomaže u ostvarivanju socijalnih prava.

Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti u Hrvatskoj se obilježava od 2006. godine. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene