Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ipak se kreće?

Još jedna kaznena prijava za ratne zločine iz 1991., četvorica ubijenih još se vode kao nestali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku proveli su kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćeni ratni zločini počinjeni na području Darde od rujna 1991. do ožujka 1992. godine

''Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni V. B. (1957.), dvojni državljanin Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao komandir Stanice milicije u Dardi, od rujna 1991. do ožujka 1992. godine, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, propustio voditi dužnu skrb o osobama koje su pripadnici Stanice milicije u Dardi protupravno lišili slobode i zarobili, mučili i na kraju ubili ili postoji osnovana sumnja da su ubijeni'', priopćila je policija.

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Policija traga za osumnjičenima za ratne zločine u Baranji kazneno prijavljeni Policija traga za osmoricom zbog ratnih zločina u Baranji: "Ozljeđivali su ih, nanosili im patnju i bol, neki su se pokušali ubiti"

Navode da prijavljeni nije poduzeo radnje u sprječavanju ili sankcioniranju neposrednih počinitelja ubojstva petorice hrvatskih civila – Đure Lalića (1931.), Zdravka Gerenčira (1958.), Zvonka Fučeca (1960.), Ilije Lukača i Josipa Banića (1942.) te Franje Majsana (1960.), pripadnika Specijalne jedinice policije PU osječko-baranjske.

Posmrtni ostaci Đure Lalića i Josipa Banića ekshumirani su na grobljima u Belom Manastiru i Dardi (15. 4. 1998. i 4. 11. 1999. godine), a obdukcijom je utvrđeno da su obojica preminula nasilnom smrću. Posmrtni ostaci Zdravka Gerenčira, Zvonka Fučeca, Ilije Lukača i Franje Majsana još uvijek nisu pronađeni i oni se vode kao nestale osobe tijekom Domovinskog rata.

Zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika policija je podigla kaznenu prijavu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene