Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku proveli su kriminalističko istraživanje kojim su obuhvaćeni ratni zločini počinjeni na području Darde od rujna 1991. do ožujka 1992. godine


''Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni V. B. (1957.), dvojni državljanin Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao komandir Stanice milicije u Dardi, od rujna 1991. do ožujka 1992. godine, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, propustio voditi dužnu skrb o osobama koje su pripadnici Stanice milicije u Dardi protupravno lišili slobode i zarobili, mučili i na kraju ubili ili postoji osnovana sumnja da su ubijeni'', priopćila je policija.

Vezani članci Milorad Pupovac Pupovac o uhićenjima za ratni zločin na Ovčari: "Nije rješenje da se Srbi drže taocima i zečevima za odstrjel" Uhićeni za ratni zločin na Ovčari Zarobljenike tukli oružjem, palicama, rukama, nogama: Čeka se odluka o istražnom zatvoru za osumnjičene za ratni zločin na Ovčari

Navode da prijavljeni nije poduzeo radnje u sprječavanju ili sankcioniranju neposrednih počinitelja ubojstva petorice hrvatskih civila – Đure Lalića (1931.), Zdravka Gerenčira (1958.), Zvonka Fučeca (1960.), Ilije Lukača i Josipa Banića (1942.) te Franje Majsana (1960.), pripadnika Specijalne jedinice policije PU osječko-baranjske.

Posmrtni ostaci Đure Lalića i Josipa Banića ekshumirani su na grobljima u Belom Manastiru i Dardi (15. 4. 1998. i 4. 11. 1999. godine), a obdukcijom je utvrđeno da su obojica preminula nasilnom smrću. Posmrtni ostaci Zdravka Gerenčira, Zvonka Fučeca, Ilije Lukača i Franje Majsana još uvijek nisu pronađeni i oni se vode kao nestale osobe tijekom Domovinskog rata.

Zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika policija je podigla kaznenu prijavu.