Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nezavisni sindikat Brodosplita - podružnica splitske Željezare danas je Općinskome državnom odvjetništvu u Splitu podnio kaznenu prijavu protiv predsjednika Uprave te željezare Michala Konczaka jer radnicima nije osiguravao plaće i posao, potvrdio je predsjednik tog sindikata Zvonko Šegvić.


Konczak je dužnost predsjednika Uprave splitske Željezare preuzeo polovicom 2007. godine, kad je poljska tvrtka Zlomrex kupila splitsku Željezaru, u kojoj je proizvodnja stala u travnju 2009. godine, a radnici primaju minimalne plaće od Hrvatskoga fonda za privatizaciju. U kaznenoj prijavi se navodi da je Konczak u obnašanju svoje dužnosti više puta i na više načina uskraćivao i ograničavao pravo radnika Željezare na rad i zaradu, kao i druga prava iz radnog odnosa.

Vezani članci Dino Goleš Nakon brisanja građana iz platforme za cijepljenje: "Vremena je sve manje, a greške sve češće" Slika nije dostupna Debeljak podnio prijavu protiv radnika koji mu je prijetio smrću!

'Kaznenu prijavu smo podnijeli jer Konczak nije poštovao kolektivne ugovore i radnicima nije isplaćivao plaće, a bio nam je dužan osigurati plaće i u razdoblju dok Željezara ne radi sve dok se ne raskine ugovor sa Zlomrexom', rekao je Šegvić.

'Pri eventualnom dolasku u Hrvatsku Konczaka treba uhititi'

Po njegovim riječima, Konczak nije u Hrvatskoj, nego u Crnoj Gori, u Nikšiću. 'Pri eventualnom dolasku u Hrvatsku Konczaka treba uhititi jer je kršio hrvatske zakone', ustvrdio je Šegvić.

Zbog teškog stanja u splitskoj Željezari, sindikalni povjerenici dosad su četiri puta štrajkali glađu tražeći raskid kupoprodajnog ugovora sa Zlomrexom. Sindikalni dužnosnici u splitskoj Željezari vjeruju da će Fond za privatizaciju uskoro konačno raskinuti taj ugovor. (Hina)