Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac po džepu

Dubrovniku prekipjelo: Kazne za kafiće s preglasnom glazbom

Grad Dubrovnik jednom će ugostiteljskom objektu u povijesnoj jezgri zbog preglasne glazbe oduzeti javnu površinu na sedam dana, objavila je u utorak dubrovačka gradska uprava, a to je šesti takav slučaj od početka primjene odluke o buci u rujnu 2022.

Osim oduzimanja javne površine, određena je i novčana kazna od 1327 eura za pravnu i 265 eura za odgovornu osobu. U slučaju ponovljenog prekršaja ugostiteljskom objektu javna površina će se oduzeti na 30 dana, a nakon trećeg prekršaja oduzet će se trajno.

Riječ je o kršenju odluka o ugostiteljskoj djelatnosti i zakupu javnih površina u vezi s razinom buke.

"Gradski odsjek za komunalno redarstvo angažirao je ovlaštenog mjeritelja razine buke za ispitivanje razine buke na otvorenom u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti", ističu iz Grada Dubrovnika.

Nadzor je proveden u subotu, 20. svibnja, ispred pet ugostiteljskih objekata, a za jedan je utvrđena prekomjerna buka.

"Reproduciranjem glazbe putem elektroakustičnih uređaja prekoračena je dozvoljena jačina zvuka, odnosno na javnoj površini ispred ugostiteljskog objekta izmjerena je razina buke od 73 decibela, a dozvoljena razina je 55 decibela", navode iz Grada Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Kanader, ilustracija - 3 Ide sezona požara Jedna od najugroženijih županija traži kanader: Vatra se za čas proširi, a avion obično stiže tek za 2,5 sata

Odluka o buci primjenjuje se od rujna 2022., kada je oduzimanjem javne površine i novčanim kaznama kažnjeno pet ugostiteljskih objekata. Nakon nedavnog zbora građana povijesne jezgre odlučeno je kako će žurnim izmjenama odluka na javnim površinama unutar povijesne jezgre biti zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima.

Pročitajte i ovo Dubrovačka predsezona - 4 Dubrovačka predsezona Padaju rekordi, ali može li biser Jadrana izdržati sve veću navalu turista? "Mislili smo da je ovakva gužva samo ljeti"

"Glazba će se moći reproducirati isključivo unplugged glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva unplugged zona. Svi zvučnici na fasadama će se ukloniti uz zabranu postavljanja novih", najavili su iz Grada Dubrovnika.

Napominju kako je smanjeno emitiranje buke u povijesnoj jezgri "jedan od bitnih ciljeva Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, prvog dokumenta takve vrste u Republici Hrvatskoj, a čije se odredbe uvelike primjenjuju".


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene