Zagrepčani već godinama upozoravaju kako je Savski most, izgrađen 1938., u katastrofalnom stanju.

Galerija


Dok se s gornje strane nanose novi slojevi asfalta, pogled s donje strane otkriva kakvo je stvarno stanje, tu su zahrđali ležajevi i dijelovi koji nedostaju.

Vezani članci Građani na brzom testiranju na lokaciji Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića - 5 Počela brza testiranja na više lokacija u Zagrebu, ovdje je sve što o njima trebate znati. Bandić poručio: "Prvi smo u Hrvatskoj" Stambena zgrada na Zavrtnici na kojoj je došlo do urušavanja stropa - 2 Urušio se strop i zapriječio im prolaz: Vatrogasci spašavali četiri čovjeka i jednog ljubimca

Preko mosta dnevno prođu tisuće pješaka i biciklista, a rupe u asfaltu su godinama bile prekrivene metalnim pločama.

U slučaju novog jačeg potresa lako bi se moglo dogoditi da most završi u Savi, piše metropolitan.hr.

Nakon razornog potresa u ožujku zagrebačke mostove obišli su građevinski stručnjaci s Instituta građevinarstva i o tome sastavili zapisnik u svibnju i još tada poslali upozorenje da su ležajevi i diletacije dotrajali. Nisu mijenjani više od 25 godina.

"Oni indirektno ugrožavaju trajnost i time i konstrukciju", rekao je tada Petar Sesar iz Zavoda za materijale i konstrukcije iz IGH.

Zaključak stručnjaka je da potres nije ugrozio mehaničku otpornost i stabilnost mostova pa je preko njih dozvoljeno neometano prometovati.