Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba na nogama

'Karamarkova izjava je skandalozan i ozbiljan presedan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar policije Tomislav Karamarko upleo se u rad državnog odvjetništva. Skandalozan i ozbiljan presedan, poručila je oporba.

Odluka tužiteljstva u Koprivnici razljutila je ministra policije, pa se upleo tvrdeći da kaznena prijava protiv SDPovog Zvonimira Mršića nije smjela biti povučena.  Oporba se odmah digla na noge. Tvrde, riječ je o ozbiljnom presedanu koji si ministar policije ne smije dopustiti.

Pročitajte i ovo Fizičko zlostavljanje - Ilustracija kaznene prijave Proširila se snimka: Maloljetnici zlostavljali autističnog mladića jer ne navija za Dinamo, pronašla ih policija Slika nije dostupna Strašna tragedija Muškarac preminuo u crkvi punoj vjernika: "Oživljavali su ga skoro sat vremena, ali uzalud"

‘Ministar unutarnjih poslova ne smije na taj način postupati. Današnjim izjavama on je kao političar, sastavni dio izvršne vlasti napravio nedopustiv udar na pravosudnu vlast’, uvjeren je SDP-ovac Ranko Ostojić. ‘Stav ministarstva unutarnjih poslova jest da reakcija ministra Karamarka nije uplitanje u rad državnog odvjetništva Republike Hrvatske’, rekao je Krunoslav Borovec, glasnogovornik MUP-a.

Karamarko je u medijima prozvao županijsku tužiteljicu Irmu Bagarić da je Mršića oslobodila jer joj je zaposlio kćer i muža, istaknutog gradskog SDP-ovca. U Koprivnici to odbacuju.
Protiv Mršića kako doznajemo, kaznenu prijavu podnijela je policijska uprava koprivničko-križevačka i proslijedila to Općinskom državnom odvjetništvu koje je odluku odbacilo s objašnjenjem na 15 gusto tipkanih stranica.

U policiji i danas smatraju kako Mršić treba odgovarati, aludirajući da je županijska državna odvjetnica utjecala na odluku općinske koja je prijavu odbacila. ‘Ovu reakciju treba promatrati isključivo kao nezadovoljstvo konačnom odlukom, nezadovoljstvo koje ima za cilj potaknuti državnio odvjetništvo u Repubici Hrvatskoj da kao viša instanca provjeri da li je u donošenju konkretne državne odvjetničke odluke se postupalo krajnje objektivno i nepristrano’, rekao je Borovec.

‘To je nešto što je kršenje trodiobe vlasti. S druge strane, dokaz je ponovne politizacije policije. On to ne smije raditi. Kao političar nema pravo govoriti o konkretnim predmetima’, smatra Ostojić. I dok se SDP i MUP kuglaju sa slučajem Mršić, iz Gajeve, ali i iz Koprivnice, zavjet šutnje. Mršić je svoje rekao prije dva dana. ‘Ja sam platio svoju cijenu, cijena je bila visoka, skupa, dugo je trajalo, boljelo je’, rekao je tada Mršić.

Priču pokrenuo Polančec

Priču oko prodaje odmarališta u Pirovcu pokrenuo je Damir Polančec, tvrdeći da su grad i Podravka pogodovali Željku Pavlini, navodnom rođaku tadašnjeg predsjednika Mesića. Nakon pola godine istrage, DORH je odlučio da su Podravka i Koprivnica te poslove odradili u skladu sa u to vrijeme važećim zakonima i procedurama.

Stigla je reakcija i samog ministra Karamarka. U priopćenju medijima stoji kako njegova izjava nije ‘udar na pravosudnu vlast, već izraz nezadovoljstva odbačenom kaznenom prijavom. Ni u fazi istrage, ni donošenja oduke ni na koji način nisam utjecao na postupak’, stoji u priopćenju. Ovaj slučaj, napominje ministar od početka ‘ima političku dimenziju i veliki publicitet kroz koji je izneseno niz objeda i neargumentiranih kritika’. Ministar na kraju tvrdi, kako želi ‘potaknuti mehanizme kontrole unutar DORH-a kako bi se utvrdilo je li prijava utemeljena i nepristrana’.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene