Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Sisku da njegova stranka nije za davanje autoceste u koncesiju, nego za davanje koncesije za neizgrađene autoceste te je istaknuo da Hrvatska svoje bogatstvo mora kapitalizirati na bolji način.


'Mi nismo za davanje autoceste u koncesiju, već za davanje koncesije za neizgrađene autoceste. U svjetlu jadransko-jonske autoceste, očito će naše autoceste biti bolje iskorištene pa će biti isplativije. Ne isplati se dati nešto u koncesiju na 40–50 godina i uzeti oko tri milijarde eura i potrošiti za nekoliko mjeseci, kako to namjerava ova Vlada. Naše bogatstvo moramo kapitalizirati na bolji način', rekao je Tomislav Karamarko u izjavi novinarima prije proširene sjednice sisačko-moslavačkoga Županijskog odbora HDZ-a, koja je održana kao motivacijski skup uoči prijevremenih nedjeljnih izbora za sisačko-moslavačkog župana.

Vezani članci Sportski centar, ilustracija Pokrenuta građanska inicijativa ''Za sport i zdravlje - protiv korone'', žele povratak sportaša na treninge Slika nije dostupna 11. listopada počinje prikupljanje potpisa za novi referendum

U vezi sa stanjem u Ini i prijedlogom zatvaranja Rafinerije u Sisku, poručio je da Vlada mora zaštititi interese Hrvatske.

'Već tri godine, odkad je ova Vlada, mi smo u jednom vakuumu. Morala bi zaštititi interese Hrvatske, pa i interese ljudi u Sisku, kojima su upitna radna mjesta zbog njihova šlamperaja, jer 800 radnih mjesta u Sisku je mnogo', rekao je Karamarko.

'U monetizaciju smo krenuli. Povratka nema'

Na pitanje o referendumu o promjeni izbornog sustava Građanske inicijative 'U ime obitelji', ocijenio je da je riječ o 'iskoraku u politikanstvo'.

'Onaj prvi referendum je bio svjetonazorski i apsolutno smo ga podržavali jer s gospodom iz Inicijative za obitelj pripadamo istom ideološkom tkivu. Međutim, iskorak u politikantstvo na jedan nezgrapan način izmjenom članka 73. sve se zamaskiralo jednom estradnom formulom i parolom o slobodi i demokraciji uz preferecijalno glasovanje', rekao je.

Istaknuo je da HDZ nije protiv preferencijalnog glasovanja, ali po prijedlogu te inicijative, dodao je, ne mijenja se status Hrvata izvan domovine u biračkom postupku.

'Mi nismo protiv njega, a građani su već dva puta preferencijalno glasovali na europskim izborima, ali taj paket je smiješan, to je jedna podvala. Fasciniran sam tom razinom manipulacije s onim što se nudi u tom paketu, ali ne nudi se ono što mi podržavamo. Ne mijenja se članak 45. koji i dalje obespravljuje Hrvate izvan domovine u biračkom postupku i mi definitivno ne možemo na to pristati. Ako se sakupe ti potpisi, očito će trebati hrvatskoj javnosti objasniti u čemu je poanta i u čemu je poanta u njihovom prijedlogu. Mi ćemo uskoro objaviti svoj prijedlog izmjena biračkog zakona, koji je sveobuhvatan', rekao je Karamarko.

'Bez obzira na način izbora, mi ćemo pobjeđivati kao i zadnje tri godine. Mi ćemo izmijeniti članak 45. koji se tiče Hrvata izvan domovine', poručio je predsjednik HDZ-a.

Na sjednici Županijskog odbora HDZ-a predstavljeni su kandidat za novoga sisačko-moslavačkog župana Ivo Žinić i njegovi zamjenici. Karamarko je u potpori kandidatima izrazio optimizam i vjeru u izbornu pobjedu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook