Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori s Vladom

Propali su još jedni pregovori sindikata i Vlade!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i sindikati javnih službi razgovarali su o kolektivnom ugvoru koji istječe 31. srpnja.

Propali su još jedni pregovori sindikata i Vlade. Vlada je tražila da se sindikati odreknu božićnica, a sindikati da potpišu novi ugovor na četiri godine. Na kraju su ipak dogovorene tri godine, no, zapelo je na članku 23. koji kaže da se ugovor može raskinuti u slučaju izmijenjenih gospodarskih i, kako je Vlada tražila da se doda, fiskalnih prilika. Sindikati nisu pristali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dogovor Vlade i sindikata državnih službi Sporazum: Bez božićnice, ali s regresom i darom za djecu! Slika nije dostupna Predsjednik i sindikati Josipović za podupiranje značaja kolektivnog ugovora

'Ulazimo u produženu primjenu pravnih pravila. Mi smo na dispoziciji, odluka je na Vladi kada će nas pozvati, hoćemo li nastaviti pregovore', rekao je sindikalist Ivica Babić.

Naglasio je da su sindikati spremni pregovarati i da razumiju stanje u kojem je vlada, ali, dodao je, ponajprije žele zaštititi interes svojih članova. Babić je podsjetio i da su pregovori o dodatku sporazumu načelno odgođeni te da će na njemu raditi radna grupa.

'Što će se sada dogoditi sa sporazumom, s obzirom na relativni neuspjeh večerašnjih pregovora, pokazat će vrijeme', rekao je Babić, dodajući kako ipak očekuje nastavak pregovora.

Kalmeta: Praktički smo pristali na sve što su sindikati tražili

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Božidar Kalmeta nakon sastanka je rekao kako mu je žao što se nisu uspjeli dogovoriti, 'tim više što smo praktički pristali na sve što su sindikati tražili'.

'Pristali smo na to da se kolektivni ugovor produži na tri godine, pristali smo i na čitav niz drugih stvari, a zapeli smo na stvari koja se ne tiče materijalnih prava, nego članka koji kaže da se u slučaju iznimno promijenjenih gospodarskih okolnosti može ponuditi raskid ugovora. Mi smo samo inzistirali da se tu doda 'gospodarskih ili fiskalnih okolnosti', objasnio je novinarima predsjednik GSV-a Božidar Kalmeta nakon sastanka sa sindikatima u vladi.

'Za dogovor su uvijek potrebne dvije strane. Gledajte, gol može pasti i u devedesetoj minuti', upozorava ministar Ivan Šuker.

'Kapitalisti su na jahtama a mi spašavamo božićnice'

Predstavnici sindikata javnih službi o svojim polaznim stajalištima pred početak današnjih pregovora nisu mogli detaljnije govoriti.

'Kapitalisti su na jahtama, a mi dolazimo ovamo po ovakvom vremenu spasiti ljudima božićnice i njihove naknade koje su zaradili. Nadam se da ćemo to uspjeti', kazao je novinarima pred početak pregovora predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

>> 'Nastavi li se Vlada zaduživati, još nekoliko godina nećemo izaći iz krize'

Dolazak u Vladu imao je jedan cilj. No, ni nakon gotovo četiri sata pregovora za javne službe dogovora nije bilo. Vlada bi jedno, sindikati drugo. 'Oni bi oduzeli božićnice, a mi tražimo zauzvrat produženje Kolektivnog ugovora, odnosno novi na četiri godine', kaže Ribić. 'Mi smo voljni to ponuditi na dvije godine. Oni bi nešto duže, ali dogovarat ćemo se oko toga', rekao je Božidar Kalmeta, predsjednik GSV-a.

Sporazum o osnovicama za plaće još je jedna tema. Prema njemu Vlada je dužna povećati osnovicu za inflaciju koja iznosi oko jedan posto. Na božićnicama i inflaciji, procjenjuju sindikati, uštedjelo bi se po tristo milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene