Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Senzacija u Americi

Hrvatski kapetan za kormilom jednog od najvećih brodova na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapetan Velibor Krpan na čelu jednog od najvećeg kontejnerskog broda na svijetu izazvao je pravu euforiju u SAD-u. Bio je to prvi put da je jedan tako veliki kontejnerski brod uplovio u Ameriku.

Nakon priče o kapetanima koji zapovijedaju najvećim kontejnerskim brodovima na svijetu, donosimo i priču o kapetanu Veliboru Krpanu, čovjeku koji je u prvim danima ove godine sa svojim ogromnim kontejnerskim brodom bio prava zvijezda u SAD-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kako je to moguće Neviđen skandal na aerodromu u Podgorici! Unijela dvije plinske boce u avion i onda prišla pilotu Kapetan Bačić i Hrvoje Zapovjednik velikog srca Hrvoje (4) je dva mjeseca dočekivao Jadrolinijin brod: Razgovarali smo s kapetanom koji je oduševio cijelu Hrvatsku

Kapetan Velibor Krpan uplovio je sa svojim kontejnerskim brodom u luku Los Angelesa 26. prosinca prošle godine i doživio svečani doček. Brod i posadu došli su osobno pozdraviti gradonačelnik Los Angelesa, kao i guverner Kalifornije. Razlog?

Brod kojim je kapetan Krpan u tom trenutku upravljao, CMA CGM BENJAMIN FRANKLIN, najveći je kontejnerski brod koji je ikad uplovio u Sjedinjene Američke Države.

Nakon Los Angelesa, CMA CGM BENJAMIN FRANKLIN se 29. prosinca otisnuo za Oakland (pored San Francisca), a trenutno je na putu za Kinu. Upitali smo kapetana Krpana kakav je bio osjećaj na proputovanju SAD-om, gdje su ih zbog dimenzija broda dočekivali kao zvijezde.

'Vi iz medija znate najbolje kako se neki događaj može pretvoriti u 'euforiju' kod običnih ljudi. Vjerujem da je bilo euforije ili neke vrste ushićenja kod određenog dijela ljudi. Zaljubljenika u brodove ima posvuda. Ne samo na brodovima, već i uz more', rekao nam je 47-godišnji Krpan koji, kad nije na brodu, živi u Rijeci.

'Naš dolazak je bio iznimka'

Ovo iskustvo 'euforije' iz SAD-a nije jedino koje je doživio u svojoj karijeri.

Kapetan Velibor Krpan zaposlen je u jednoj od najvećih pomorskih kompanija u svijetu - CMA CGM, koja ima sjedište u Francuskoj. Kompanija zapošljava više od 22 tisuće ljudi i upravlja s više od 470 kontejnerskih brodova. CMA SHIPS HRVATSKA je dio ove kompanije, ima sjedište u Rijeci i zadužena je za upravljanje ljudskim resursima u jugoistočnoj Europi. 'Sličnu priču ovoj sam prošao pred više od 3 godine s brodom CMA CGM MARCO POLO, koji je u tom trenutku (studeni 2012.), kad je bio isporučen i kad smo krenuli na prvo putovanje, bio kontejnerski brod s najvećim kapacitetom na svijetu. Medijski je bio više popraćen u raznim dijelovima svijeta pa i kod nas u Hrvatskoj. Stoga ništa novo i posebno za mene nije donijela činjenica da je CMA CGM BENJAMIN FRANKLIN najveći kontejnerski brod koji je doplovio u SAD. Posada uglavnom i nije bila ni svjesna te činjenice prije samog dolaska i što sve to donosi sa sobom', opisao nam je Krpan.

CMA CGM BENJAMIN FRANKLIN je jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svijetu. Dug je 399.2 m, širok 54 m, kapacitet mu je 17859 TEU, a na njemu boravi 27 članova posade.

Ovog kapetana s bogatim pomorskim iskustvom upitali smo i zašto su tako veliki kontejnerski brodovi rijetkost u SAD-u.

'Nisu rijetkost, naš dolazak je bio iznimka. Nakon još jednog putovanja u veljači, do daljnjega brod ove veličine neće ići za SAD. Razlog su neadekvatni terminali za prihvat brodova ove veličine, premale mostne dizalice prije svega. Zbog tog razloga umjesto mogućih 11 visina kontejnera na palubi mi smo imali samo 7 visina.'

'Odgovornost je velika, a veličina broda s time nema ništa'

Kapetan Velibor Krpan počeo je ploviti kao vježbenik palube 1990. godine na tegljačima firme JPS iz Rijeke i brodovima Jugolinija Rijeka, a nastavio kao časnik na brodovima Croatia Line (ex Jugolinija) te od 1999. na brodovima stranih kompanija.

'Upravljanje zahtijeva potpunu koncentraciju, pogotovo prilikom uplovljavanja i isplovljavanja iz luka. Pošto sam već niz godina na brodovima ove veličine, a vrijeme nosi iskustvo, lakše je. Odgovornost je velika, a veličina broda s time nema ništa', odgovorio je na naše pitanje kako izgleda upravljanje ovim ogromnim brodovima.

Poput ostalih kapetana otprilike podjednak broj dana u godini provede na brodu i kod kuće.

'Ne znam ni za jedan drugi posao gdje možete imati toliko 'godišnjeg odmora' u kalendarskoj godini', zadovoljan je kapetan Krpan, dodavši kako je osjećaj nakon svakog povratka kući jednostavno predobar.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene