Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ekstremno niske temperature idealne su za tzv. ledenu berbu grožđa. Berba i prerada grožđa u smrznutom stanju vrhunac je vinogradarskog umijeća. Događa se rijetko, svakih pet ili šest godina, ali zato je cijena ledenoga vina na tržištu još ledenija.


Idealni uvjeti za ledenu berbu bila je berba na minus sedam. Berači se na Banovo brdo tijekom zime nisu uputili punih pet godina. Idealni uvijeti za berbu malo su manje dobri za berače koji na sebi imaju nekoliko slojeva odjeće.

Vezani članci Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 7 Tisuće kubika gnoja i fekalija izlijevaju na njivu u vlasništvu Belja: ''Tako rade 50 godina i nitko ih ništa ne pita niti ih dira'' Slika nije dostupna Belje založilo 11 žigova radi osiguranja kredita iz lipnja

Zamrznute bobice do zime su nakupile pregršt šećera, stoga uputa beračima nije na odmet - svaka je boba zlata vrijedna. 'Zato što sa jednog hektara dobijemo samo tristo litara vina, to su manje količine', objasnio je Baldo Matić, direktor Vinskih podruma Belja. Zato u beljskim podrumima ledeno vino ima posebno mjesto. Kako i ne bi kada je posebnoga okusa i mirisa. 'Imate osjećaj kao da jedete med s prezrelim grožđem', kaže enolog Marijan Knežević.  Butelja ledenoga vina na tržištu stoji i do 450 kuna.Odleži li nekoliko desetljeća u arhivu stoji i deset puta više.