Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skupo ledeno vino

'Kao da jedete med s prezrelim grožđem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekstremno niske temperature idealne su za tzv. ledenu berbu grožđa. Berba i prerada grožđa u smrznutom stanju vrhunac je vinogradarskog umijeća. Događa se rijetko, svakih pet ili šest godina, ali zato je cijena ledenoga vina na tržištu još ledenija.

Idealni uvjeti za ledenu berbu bila je berba na minus sedam. Berači se na Banovo brdo tijekom zime nisu uputili punih pet godina. Idealni uvijeti za berbu malo su manje dobri za berače koji na sebi imaju nekoliko slojeva odjeće.

Pročitajte i ovo Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 3 načelnik sve potvrdio Ekološka bomba u srcu Baranje: Najplodniju hrvatsku zemlju poznata tvrtka za prozvodnju hrane koristi kao divlji deponij Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 7 Večeras u provjerenom u 22:30 Tisuće kubika gnoja i fekalija izlijevaju na njivu u vlasništvu Belja: ''Tako rade 50 godina i nitko ih ništa ne pita niti ih dira''

Zamrznute bobice do zime su nakupile pregršt šećera, stoga uputa beračima nije na odmet - svaka je boba zlata vrijedna. 'Zato što sa jednog hektara dobijemo samo tristo litara vina, to su manje količine', objasnio je Baldo Matić, direktor Vinskih podruma Belja. Zato u beljskim podrumima ledeno vino ima posebno mjesto. Kako i ne bi kada je posebnoga okusa i mirisa. 'Imate osjećaj kao da jedete med s prezrelim grožđem', kaže enolog Marijan Knežević.  Butelja ledenoga vina na tržištu stoji i do 450 kuna.Odleži li nekoliko desetljeća u arhivu stoji i deset puta više.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene