Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada poručuje: Da smo mogli dali bi i više!

Kandidatima MILIJUN kuna za pobjednika prvog kruga previše

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko u prvom krugu predsjedničkih izbora osvoji najviše glasova, iz proračuna će dobiti milijun kuna. Na prošlim izborima iznos naknade za izbornu promidžbu bio je 250 tisuća kuna. Vladina odluka da se to poveća nije naišla na odobravanje predsjedničkih kandidata.

Pobjednik u prvom krugu izbora dobit će milijun kuna, svi koji prijeđu prag dobit će manje, ovisno o broju glasova. Novi zakon o izbornoj promidžbi omogućio je Vladi da poveća naknadu. Kome se ne sviđa, ne mora uzeti- kaže ministar Bauk.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

'Ako netko od kandidata ne želi iskoristiti svoje pravo, o tome će obavijestiti DIP i ti mu novci u iznosu koji ne želi primiti neće biti isplaćeni', rekao je Arsen Bauk, ministar uprave. Odluka Vlade neugodno je iznenadila kandidate.

'Riječ je o odluci o kojoj me nitko nije pitao, koju ne podržavam, i zapravo predlažem Vladi da ponovno razmotri odluk', rekao je predsjednik RH ivo Josipović.

'Čini mi se da je to lupanje novaca bez veze. Uopće je bilo nepotrebno u ovoj trenutnoj gospodarskoj situaciji', rekla je Kolinda Grabar Kitarović, predsjednička kandidakinja HDZ-a. Da je iznos neprimjeren situaciji u kojoj se hrvatska nalazi, smatra i Milan Kujundžić.

Grabar-Kitarović: Vladina odluka je nepotrebno 'lupanje novca'

Kada krenu u predsjedničku utrku smiju potrošiti 8 milijuna kuna donacija i vlastitog novca. Novi zakon jasno propisuje čiji novac se smije uzeti kao donacija, te kako koristiti. Sve to s ciljem da se spriječe eventualne malverzacije kao na prošlim predsjedničkim izborima.

'Mi i dalje smatramo da je bolje da se veći dio troškova financira transparentno javnim novcem i žao nam je što nismo mogli i veći iznos propisati ali mislimo da je u ovom trenutku ovo primjereno', kaže Bauk.
.
Taj novac se mogao bolje iskoristiti vjeruju u GONG-u. 'Kada smo tražili da se poveća novac za povjerenicu za informiranje koja može još više uštedjeti novaca prevencijom korupcije. onda nam je rečeno da nema dovoljno sredstava', rekao je Dražen Zelić iz GONG-a. Kandidati ističu da naknadu ne žele primiti. Grabar Kitarović htjela ju je dati u humanitarne svrhe.

Službena kampanja kreće u ponedjeljak. Dva najizglednija predsjednička rivala na turneju po Hrvatskoj će u autobusima ukrašenih njihovim fotografijama i sloganom. Obići će brojne gradove. Održati skupove u najvećim. Mlađe glasače pokušat će osvojiti na moderniji način - putem društvenih mreža.

Analiza Mislava Bage

Ako kandidati taj novac ne žele, mogu poslati obavijesti DIP-u, odreći ga se i taj novac će ostati u proračunu. Vladina odluka možda je imala za cilj da se što više novaca iz proračuna da kandidatima da nema sumnje u način na koji se financiraju, no očito je to bila nepromišljena odluka.

Sami kandidati populistički su skočili 'na noge' i odustali od tih novaca. Ovaj Zakon o financiranju kampanje iznimno je strog, jedan od najstrožih u ovom dijelu Europe. Iz dana u dan moći ćemo pratiti dnevni ulaz novaca u kampanju svakog kandidata.

Predsjednik politizira s Nogometnim savezom, i to poprima političko predizborne dimenzije. Oni već dugo nisu u ljubavi. Predsjednik sada HNS proglašava kao mjesto ili udrugu u kojoj su dominantno zastupljeni HDZ-ovi kadrovi. No to je zapravo dio predsjednikove kampanje. Nejasno je zašto se predsjednik u svojoj predizbornoj utrci bavi HNS-om. Ima puno važnijih stvari o kojima bi kandidati trebali razgovarati s građanima, ponuditi svoje viđenje zašto bi netko njih trebao izabrati.

Kampanja se do sada vodila ovih zadnjih dana Sada je vrijeme da se svi koji žele biti predsjednik građanima predstave sa svojim programom i onim što žele ponuditi temeljem svojih ustavnih ovlasti koje predsjednik republike ima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene