Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kancelar Porečke i Pulske biskupije Ilija Jakovljević u Pazinu rekao kako će ta biskupija zatražiti da nadležne institucije, odnosno Državno odvjetništvo, utvrde kaznenu odgovornost onih koji su, zbog iznošenja neistinitih optužbi, počinili veliku štetu štićenicima "Kuće milosrđa" u Majmajoli pokraj Vodnjana.


Prema njegovim riječima, Biskupija će ovih dana Državnom odvjetništvu u Puli dostaviti sve materijale i nalaze Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Policijske uprave istarske u vezi s prijavom očuha i majke maloljetne štićenice, te s napisom novinara jednog dnevnog lista, koji je objavio priču o postojanju seksualnog uznemiravanja u toj Caritasovoj ustanovi.

Vezani članci Milan Bandić Neće se isplaćivati svima: Bandić otkrio tko će imati pravo na odštetu zbog potresa, objavljen javni poziv Nebo puno skakavaca Istok Afrike pod najezdom skakavaca: Uništavaju sve pred sobom, stanovnicima prijeti glad

Jakovljević je podsjetio kako u izvještajima resornog ministarstva i policije stoji da "provedenim izvidima nisu utvrđeni elementi kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti".

"Od samoga početka nama je u Biskupiji bilo sumnjivo zbog čega tolika zabrinutost majke i očuha malodobne djevojčice, kad im je po rješenju nadležnog centra za socijalnu skrb po hitnom postupku, zbog nasilja u obitelji, djevojčica bila uzeta iz obitelji i smještena u Kuću milosrđa", rekao je Jakovljević. Dodao je kako je medij, koji je prvi objavio informaciju, trebao ispitati razloge zbog kojih je dijete oduzeto obitelji te čekati da nadležne institucije utvrde činjenice.

Naime, 14-godišnja štićenica Caritasove "Kuće milosrđa" u Majmajoli, u kojoj su smještena djeca bez primjerene roditeljske skrbi i problematična ponašanja, za pedofiliju je optužila "40-godišnjeg Željka i njegove prijatelje", objavio je jedan dnevni list dodavši kako su slučaj policiji prijavili majka i očuh.

U priopćenju Ministarstva ističe se kako djevojčica, kao i njezina majka i majčin izvanbračni suprug, na sve načine pokušavaju da djevojčica iziđe iz kuće. Ona je u Caritas smještena rješenjem Centra za socijalnu skrb po hitnom postupku zbog nasilja u obitelji, o čemu se vodi sudski postupak.

"Očekujemo da Državno odvjetništvo utvrdi jesu li majka i očuh koji su lažno prijavili pedofiliju u Domu i novinar jednog dnevnog lista koji to nije provjerio, a s ciljem difamiranja kuće, počinili kazneno djelo", zaključio je Jakovljević. Dodao je kako su djeca vidno uznemirena i uplašena, no, kako je kazao, "život se polako vraća u normalu".

"Kuća Majmajola biser je karitativnog rada u Istri i žalimo što je lažno ocrnjena u javnosti", izjavio je Željko Zec, ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske Biskupije.