Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Posjet Hrvatskoj

Kanadski premijer: Hrvatska oduvijek zapadna zemlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kanadski premijer Stephen Harper rekao je u petak u Zagrebu nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor da Kanada snažno podupire uključivanje Hrvatske u euroatlantske integracije, naglasivši da je Hrvatska 'uvijek u srcu bila zapadna zemlja'.

'Kanadu nije iznenadio napredak koji je Hrvatska postigla otkako se priključila demokratskom svijetu ... snažno podupiremo politiku hrvatske vlade usmjerenu na uključivanje zemlje u euroatlantske integracije', rekao je Harper, koji je u petak na čelu kanadskog izaslanstva doputovao u dvodnevni posjet Hrvatskoj. 'Hrvatska je uvijek u srcu bila zapadna zemlja', unatoč izolaciji tijekom razdoblja komunizma, rekao je Harper. 'Ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije samo poželjan, već je riječ o njezinu povratku u prirodno okruženje', rekao je kanadski premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjegao glasanje o nepovjerenju Kanadski premijer suspendirao parlament Slika nije dostupna Kanadski premijer raspisao izbore za 14. listopada

Kosor je podsjetila da je posjet Harpera prvi posjet nekog kanadskog premijera Hrvatskoj, te naglasila da dvije zemlje veže puno mostova, a jedan od njih je i 250 tisuća Hrvata koji žive u Kanadi. 'Oni su sigurno snažan most koji nas povezuje', rekla je Kosor. Hrvatska premijerka je isto tako naglasila veliku ulogu koju je premijer Harper imao u donošenju odluke o ukidanju kanadskih viza za hrvatske državljane. 'To je bila važna odluka ... razdoblje od donošenja te odluke pokazalo je da je ona bila ispravna', rekla je Kosor. 'Ukinuli smo vize za hrvatske državljane zbog ogromnog napretka koji je Hrvatska postigla na mnogim područjima', rekao je Harper.

Kanada je vize za hrvatske državljane ukinula u ožujku 2009. Hrvatska premijerka je rekla da je s kanadskim kolegom razgovarala i o podršci Hrvatske susjednim zemljama jugoistočne Europe na njihovu putu prema euroatlantskim integracijama. 'Istaknula sam i činjenicu da je Hrvatska susjedima donirala prijevod pravne stečevine EU-a, što je još jedan dokaz potpore Hrvatske susjedima', rekla je Kosor. Ona je dodala da će Hrvatska dati potporu kanadskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. 'Hrvatska će snažno podržati Kanadu u izboru za nestalnu članicu', rekla je Kosor.

Hrvatska premijerka je isto tako pozvala kanadske ulagače na dolazak u Hrvatsku, a s premijerom Harperom je razgovarala i o mogućnosti da Kanada bude zemlja partner na Zagrebačkom velesajmu 2011. Dvoje premijera potpisalo je memorandum o mobilnosti mladih, koji bi trebao potaknuti putovanja mladih ljudi iz jedne u drugu zemlju. 'Najvažnije veze između Kanade i Hrvatske su veze među ljudima, kulturne veze. Ovaj memorandum će potaknuti mobilnost između naših naroda', rekao je Harper. Harper je u posjetu Hrvatskoj u okviru svoje prve europske turneje u ovoj godini, koja obuhvaća summit Kanada-EU u Bruxellesu, te posjete Nizozemskoj i Njemačkoj. U subotu bi se u Zagrebu trebao sastati i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Harper se u Zagrebu osvrnuo i na stanje u svjetskom gospodarstvu istaknuvši da se 'krećemo u dobrom smjeru'. 'Posljednjih mjeseci dolazile su dobre vijesti, ali prerano je reći da je kriza završila ... ipak, krećemo se u dobrom smjeru', rekao je Harper, dodajući da podupire paket pomoći Europske unije dužničkom krizom zahvaćenoj Grčkoj. 'EU je prihvatila paket koji je više nego razuman i mi ga podupiremo', rekao je Harper. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene