Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanada cijeni napredak koji je Hrvatska ostvarila u provedbi demokratskih reformi i na putu prema euroatlantskim integracijama te će je nastaviti podržavati u tome, izjavio je predsjednik Senata Kanade Noel A. Kinsella.


"Danas kada je vaša zemlja okrenuta prema euroatlantskoj budućnosti, ostvarili ste značajna postignuća u izgradnji vladavine prava, demokratizaciji, prosperitetu i solidarnosti među građanima, što jamči mir i sigurnost u regiji, a Kanada to podržava", rekao je Kinsella nakon sastanka s predsjednikom hrvatskog Sabora Vladimirom Šeksom.

Vezani članci Koronavirus u svijetu - 5 Kanada bi mogla imati 60.000 novozaraženih dnevno do kraja godine: "Normalnog Božića neće biti" Ubisoft Lokalni mediji javljaju da je talačka kriza u Montrealu lažna uzbuna, policija evakuirala zgradu

Ovo je prvi sastanak na parlamentarnoj razini između Hrvatske i Kanade.

"Kanada će pomagati Hrvatskoj u izgradnji temelja demokracije, njezinim euroatlantskim ambicijama te jačanju multietničkih zajednica", kazao je Kinsella koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Vladimir Šeks je novinarima nakon sastanka kazao da je Hrvatskoj na današnjem sastanku potvrđena potpora Kanade u procesu prema euroatlantskim integracijama, daljnjem razvijanju demokracije, vladavine prava i multikulturne zajednice.

Predsjednik Sabora istaknuo je da je jedna od tema razgovora bio i vizni režim koji postoji između dvije zemlje. Budući da je "hrvatskim građanima otežano dobijanje viza za Kanadu, razgovarali smo kako potaknuti vlade na nađu rješenje tog problema, s obzirom na političke činjenice prema kojima je Hrvatska ocijenjena kao zemlja visoke demokracije", kazao je Šeks.

Kinsella je kazao da je ovaj posjet prilika da se probudi međusobno razumijevanje u obje zemlje, a Šeks je dodao da je to i prilika za produbljivanje parlamentarne suradnje između dvije zemlje jer je ovo prvi ovakav susret na službenoj razini između Hrvatske i Kanade.

Predsjednik Senata Kanade danas se sastao i s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom te hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem. Sutra će Kinsella na čelu izaslanstva kanadskog Senata posjetiti Split.