Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kampanja Iskoraka i Kontre 'Nismo homofobični, ali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinatorica i koordinator Lezbijske grupe Kontra i Iskoraka-Centra za prava seksualnih i rodnih manjina Sanja Juras i Kristijan Grđan predstavili su danas nacionalnu kampanju za promicanje prava istospolnih parova pod nazivom "Nismo homofobični, ali...".

Kampanja će početi sutra ujutro pred Hrvatskim saborom dijeljenjem letaka zastupnicima, jer mislimo da u Saboru ima najviše homofobije, rekla je Sanja Juras na konferenciji za novinare u Centru za ljudska prava u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završio bez incidenata Baldasar: Split je jednom pogriješio, ali mislim da je to danas ispravio Slika nije dostupna 'Kontra' kontra 'U ime obitelji' Danas na zagrebačkim ulicama: 'Marš za bračnu jednakost'

Aktivisti će tijekom svibnja dijeliti letke i postavljati jumbo
plakate u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a radi, rekla je Juras, "ukazivanja na diskriminaciju istospolnih parova te navođenja građane da preispitaju vlastitu homofobiju". Najavljeno je i održavanje tematske sjednice u Hrvatskom saboru.

U letku se između ostaloga navodi da Izjave saborskih zastupnika koje započinju s "Nismo homofobični, ali..." završavaju s negiranjem problema s kojima s susreću istospolni parovi i uskraćivanjem temeljnih ljudskih prava seksualnim manjinama.

Istospolni parovi ne mogu službeno sklopiti istospolnu zajednice, pa ako i žele ostvariti jedno od svega dva prava koja su im dostupna (podjela zajedničke stečevine i uzdržavanje od strane partnera/-ice) najprije moraju dokazati svoju vezu na sudu. Ako je jedan/jedna od partnera/-ica strani državljanin/-ka on ili ona nikada neće moći steći hrvatsko državljanstvo i živjeti sa svojim partnerom/-icom, rekao je Kristijan Grđan.

Također je rekao da se prema hrvatskom zakonodavstvu dvoje ljudi koji žive zajedno u istospolnoj zajednici 20 godina ne smatraju obitelj, pa kada jedno od njih umre njegov partner, odnosno njezina partnerica, nije u mogućnosti naslijediti stan u kojem su zajedno živjeli/-le, kao ni primati obiteljsku mirovinu.

Komentirajući što su u utorak navečer pred klubom Gjuro II dvojica mladića pretukla austrijskog umjetnika i transvestita Angela Anala, dvije članice bečke grupe Menstruation Monsters i HRT-ovu voditeljicu i organizatoricu klupskih večeri u Gjuri Idu Prester, Sanja Juras je rekla da je to samo još jedna od manifestacija homofobije i to najtežih, fizičkih napada na ulici i da će taj slučaj biti savršen pokazatelj kako će se nasilje nad seksualnim manjinama ubuduće sankcionirati.

Navela je da se najčešće događa da policija takvu vrstu nasilja ne sankcionira prema kaznenom zakonu već to okvalificira kao prekršaj protiv javnog reda i mira i da se zbog toga ne provodi propisna istraga i kasnije je nemoguće podnijeti kaznenu prijavu koja bi se održala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene