Na vrhovima Velebita, najmlađeg od osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj, predano se radi na zaštiti svih životinjskih vrsta, a posebice risa, koji je početkom 20. stoljeća zbog prekomjernog lova izumro u većem dijelu Europe.

Galerija Velebit bogat divljači - 3 Velebit bogat divljači - 6 Velebit bogat divljači - 7 +5 Velebit bogat divljači - 5

Kako bi se u nacionalnom parku Velebit zaštitile rijetke i dragocjene životinje, pokrenut je projekt LifeLinx. Njime se želi zaustaviti izumiranje risa, rijetke životinje. S projektom su na Velebit stigle i kamere, čije je snimke moguće vidjeti u videu.

Vezani članci Obitelj i medvjed Drama u šumi: Počeo ih pratiti medvjed, osjećali su se kao u filmu strave Ris Emil pušten na Velebit "Mace, evo me": Iz slovačkih Karpata na Velebit stigao je Emil. Pokušat će spasiti dinarsku populaciju risa

Nadzorne kamare u Parku prirode Velebit uglavnom su uhvatile noćne zvijeri koje se kreću u čoporima i izbjegavaju čovjeka - vukove. Uz vukove snimile su i risa, kojemu je prijetilo istrebljenje.

"Vuka i risa mi rjeđe vidimo po putu na stazi jer oni su ipak oprezniji. Oni vjerojatno nas gledaju, a mi njih ne vidimo, ali na našim kamerama koje postavljamo za praćenje divljači imamo zabilježeno i risa i vuka", priča nam čuvar Ivica Krmpotić.

Dok čuvari prirode imaju prilike sresti divlje životinje, planinari nisu te sreće da uživaju u tim predivnim prizorima. Među njima je i Dinko Bukvić Buljubašić iz Osijeka, koji kaže kako su vidjeli tek zmiju i tragove medvjeda.

Fauna Sjevernog Velebita neobično je zanimljiva i raznolika. Na relativno malom prostoru žive različite životinjske vrste. Veliki kompleksi očuvanih šuma pogodno su stanište za sve tri vrste velikih zvijeri, za medvjeda, vuka i risa.

"Ipak bismo se mi ljudi trebali prilagoditi životinjama, a ne životinje nama, pogotovo u smislu ostavljanja otpadaka, hrane. To nikako nije preporučljivo ostavljati u prirodi jer onda učite divlje životinje da dolaze sve bliže čovjeku“, objašnjava Krmpotić.

Prizore divljih životinja najčešće se može vidjeti u rano jutro ili u sumrak, kada divljač izlazi na proplanke i pojilišta. Najbolje je stoga za uživanje odvojiti nekoliko dana za boravak na Velebitu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju