Ris Doru pušten u NP Risnjak (Foto: Screenshot)
Ris Doru pušten u NP Risnjak (Foto: Screenshot) Foto: Screenshot

Na predjelu Šegine Nacionalnog parka Risnjak u subotu je pušten ris Doru dovezen iz subkarpatskih šuma u Rumunjskoj, u sklopu projekta kojem je cilj povećanje broja tih najvećih europskih mačaka na području Gorskog kotara.


Riječ je o velikom međunarodnom projektu LIFE Lynx kojeg sufinancira Europska komisija. U prvoj fazi su pomoću fotozamki i prikupljanjem uzoraka utvrđena područja na kojima je najbolje pustiti nove risove.

Vezani članci Medvjedica i divlja svinja s mladuncima u dvorištu obiteljske kuće VIDEO Gužva u dvorištu - Noćas mu svratili i medvjedi i divlje svinje: "Suprugu i dijete maksimalno pazim, a meni je svejedno" Divlje svinje čine štetu - 2 Vinogradari zabrinuti: Uskoro bi trebala berba, ali grožđe su im napale velike štetočine. Protiv njih se bore termo kamerama, pirotehnikom i noćnim stražama

Nakon toga su posebnim zamkama početkom ožujka uhvaćena dva risa u Rumunjskoj, od kojih je jedan, imena Goru otpremljen u Sloveniju, a drugi, Doru, što na rumunjskom znači "potreban", u Hrvatsku. Doru ima oko četiri godine i 21 kilogram.

U sljedećih pet godina će se u šume Hrvatske i Slovenije naseliti 14 risova uhvaćenih na području Slovačke i Rumunjske.

Time se namjerava genetski osvježiti ovdašnja populacija, jer su sve jedinke u Sloveniji i Hrvatskoj potomci šestero risova iz Slovečke koje su slovenski lovci naselili na području Kočevja 1973. godine. Autohtoni risovi su ovdje istrebljeni početkom 20. stoljeća zbog prekomjernog lova, fragmentacije staništa i nestanka plijena.

Kako se tu risovi međusobno razmnožavaju unutar iste populacije srodnika, nastaju genetske anomalije koje ugrožavaju opstanak pa je nužno bilo dovesti nove životinje.

U projekt u Hrvatskoj su uključeni Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga Biom, uz podršku Javne ustanova Priroda te Nacionalnog parka Risnjak. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju