Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kalmeta traži pojačan oprez u pomorskom prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta poslao je danas zapovjednicima brodova i jahti, voditeljima brodica i svim sudionicima u pomorskom prometu upozorenje s obzirom na to da su danas na moru poginule tri osobe.

U teritorijalnome moru i unutarnjim vodama Republike Hrvatske trenutačno plovi velik broj brodova svih veličina i namjena, iznimno mnogo jahti te više od 150.000 brodica, što od svih sudionika u pomorskom prometu, kako napominje, zahtijeva posebnu pozornost. 

Pročitajte i ovo Gužva na zagrebačkoj obilaznici - 1 ogromna gužva FOTO Kilometarska kolona na zagrebačkoj obilaznici: "Ovo je užas, stojimo. Od Prečkog mi je trebalo čak 50 minuta" Dva taksija sudjelovala u prometnoj nesreći u Zagrebu - 1 Nesreća u metropoli VIDEO Krš i lom u centru Zagreba: Sudarila se dva taksija, tramvajski promet bio u prekidu

"Upozoravamo zapovjednike brodova i jahti te voditelje brodica da se strogo pridržavaju propisa vezanih uz sigurnost plovidbe, posebice pravila za izbjegavanje sudara na moru, pravila o redu u lukama i ostalim dijelovima teritorijalnog mora i unutarnjih voda. Pozornost skrećemo na propise o zabranama i ograničenjima glede brzine i udaljenosti od obale, prilazima lukama i plovnim putovima", kaže se u priopćenju.

Istodobno upozoravaju se kupači da se ne udaljavaju od obale više nego što je dopušteno, a ronioce da pravilno označavaju mjesta ronjenja, koja ne smiju biti na uobičajenim plovnim putovima jer time ugrožavaju osobnu sigurnost i sigurnost plovila.

Lučke kapetanije i ispostave najstrože će, kako se navodi, kažnjavati prekršitelje pomorskih propisa, uključujući i oduzimanje dozvole za upravljanje plovilima te privremeno oduzimanje glisera i skutera.

Napominjemo da je zapovjednicima stranih jahti i voditeljima brodica pri dobivanju vinjete dostavljena informativna karta koja sadržava sve najvažnije međunarodne i hrvatske propise o sigurnosti plovidbe, ističe se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene