Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kalmeta na 'optuženičkoj klupi'

Kalmeta opovrgava višestruko poskupljenje cestogradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta odbacio je danas tvrdnje saborske oporbe da su za šest godina otkako je ministar višestruko porasle cijene izgradnje autocesta.

Ustvrdio je da su ranije izgrađene dionice zahtijevale dodatne radove, te da je jedna od dviju primjedbi koje je na poslovanje HAC-a dala državna revizija bila da su upravo dionice izgrađene za ministarskog mandata HNS-ovca Radimira Čačića rađene bez ikakvih dozvola. 'Ne može se reći da je kilometar tada koštao 4,2 milijuna eura. Vladi je 2004. ostavljeno dvije milijarde kuna duga s Čačićeve pozicije', ustvrdio je Kalmeta.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila Slika nije dostupna Objašnjenje Konstruktora i IGH Imamo objašnjenje Konstruktora i IGH za skuplje kilometre autoceste!

Vesni Pusić (HNS) uzvratio je i da Čačić Saboru nije podnosio financijske planove HAC-a. 'On nije priznavao Sabor, a niste rekli ni da je kao ministar sa svojim tvrtkama potpisao 150 milijuna kuna posla', ustvrdio je Kalmeta.Istaknuo je i da se ne može uspoređivati cijena kilometra autoceste na različito konfiguriranim terenima s različitom strukturom tla, te naglasio da je cijena izgradnje autocesta u Hrvatskoj među najnižom u Europi.Kao primjer je naveo Mađarsku u kojoj, iako je riječ o ravničarskoj zemlji, dužni kilometar autoceste u prosjeku stoji 11 milijardi eura.

Kalmeta tvrdi i da je sadašnja cijena dionice Vrbovec-Bjelovar manja od one koju je Čačić izlicitirao 2003. Milanki Opačić (SDP) uzvratio je, pak, kako ne bježi od odgovornosti, ali da nije neuobičajeno da se u izvođenju radova pojave dodatni troškovi, koje je naručitelj dužan podmiriti.Kao primjer naveo je izgradnju bazena u Rijeci, u kojoj je vrijednost radova, s ugovorenih 73, porasla na čak 400 milijuna kuna.Opće je poznato i da je u Rijeci zbog loše organizacije gradilišta poginula jedna djevojka i jedan policajac, no direktor komunalnog poduzeća i dalje je direktor i nitko od gradonačelnika nije tražio njegovu odgovornost, ustvrdio je Kalmeta. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene