Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr)
Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Pročelnik Kalinić rekao je kako su za ustavu u Trnju nadležne Hrvatske vode, a komentirao je i kašnjenjenje sa Zakonom o obnovi Zagreba.


Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić za N1 komentirao je štete koje su nanijele poplave uslijed nevremena tijekom vikenda. Rekao je kako su za ustavu u Trnju nadležne Hrvatske vode.

Vezani članci Pavle Kalinić S ranije oštećenih zgrada popadala žbuka: ''Ljudi su izašli van i bez preporuka'' Slika nije dostupna Pavle Kalinić: ''Tražimo da se uvede obvezni vojni rok na četiri mjeseca, po švicarskom modelu"

"Od prebacivanja loptice lijevo ili desno nema ništa. Mi smo baš uputili dopis Hrvatskim vodama da tamo nalijepe brojeve na koje se građani mogu javiti. U petak na subotu nije se nikog moglo dobiti, niti Vode niti vatrogasce", kaže Kalinić.

Kaže da je do poplava došlo zbog više razloga.

"Imate potres koji je sigurno oštetio dio postojećih cijevi, a ako su cijevi i promijenjene, promjer im je ostao isti i tu je sustav već zagušen. Promijenila se i klima i ovakve kiše nije bilo 100 godina, ali će ih biti još. Razlog je i što je puno materijala još od potresa bilo nabacano na ulice, ostale su hrpice toga, ali su dok je trajalo čišćenje završile u kanalizaciji. Treba češće čistiti i raditi kontrole cijevi. Ovakve situacije bit će još češće", kaže.

Komentirao je i Zakon o obnovi Grada Zagreba te rekao kako su izgubljena već četiri mjeseca i da hitno treba krenuti u obnovu.

"Trebamo hitno krenuti u obnovu, ne samo statičku. Dolazi zima, a već smo izgubili četiri mjeseca. Grad je pokušavao sanirati što može, a sve treba dovesti u red da sve zgrade mogu izdržati potres od 7 po Richteru. To što se malo bojilo i žbukalo po zgradama, od toga nema ništa. Zakon je trebalo usvojiti ranije, a vladajući su išli za time da im korona ne ugrozi mandat te su zanemarili zakon koji je ključan za obnovu. Mogli su uzeti zakon iz Dubrovnika iz 1980. i preraditi ga", rekao je Kalinić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju