Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji je pravi naziv ulice?

'Kalelarga, Kalelarga, moja radosti...' A uopće se ne zove tako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ime Kalelarga potječe još od venecijanske vladavine. U prijevodu znači upravo Široka ulica. Ali to je naziv koji koriste samo poštari. I koji među Zadranima nije zaživio.

Uz Sveti Donat, Forum i Morske orgulje, najupečatljiviji simbol Zadra je i nadaleko poznata i opjevana Kalelarga! No ona već desetljećima službeno uopće tako ne zove!

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Ona je široka ulica, a tako je ne zove nitko. Uputili smo se u Zadar te ispitali njegove građane znaju li gdje se nalazi Široka ulica? Većina ih nije znala gdje se nalazi Široka ulica, no za Kalelargu svi dobro znaju, pa čak i turisti iz ostalih djelova Hrvatske.

Zadar ponosan na sve koji su sudjelovali u utrci 'Wings for life'!

Ime Kalelarga potječe još od venecijanske vladavine. U prijevodu znači upravo Široka ulica. Ali to je naziv koji koriste samo poštari. Naziv koji među Zadranima nije zaživio. Pokrenuta je peticija za povratak starog imena ulice, a dosad je skupljeno preko 5 tisuća potpisa.

'Mi želimo da se vrati hrvatski naziv Kalelarga. Mi nismo ti koji zagovaraju neki talijanski naziv koji ide, koji počinje sa slovom C, koji ima dva L', napomenuo je Valter Pera iz inicijative 'Svi za Kalelargu'.

'Ko god iz Zadra bio, ne iz Zadra, iz Zagreba, reći ćeš mu: 'Dođi na Kalelargu!'', rekao je Jura.

Šok za Zadrane: Turisti otišli iz grada jer im je bilo dosadno!

O svemu će odlučiti gradski oci kojima je poslan prijedlog imena.

'Sigurno da će i Odbor, a i Gradsko vijeće osjetiti bilo naroda i jasno da ljudi koji žive i rade ovdje na Kalelargi i koji žele tu promjenu, da ćemo mi svakako, ovaj, uvažiti stavove', rekao je Rade Šimičević, predsjednik Odbora za imenovanje ulica Grada Zadra.

'Široka ulica je, ajmo reći, samo na nekim kuvertama, pismima dopisima, tako to. A među svitom je Kalelarga uvijek bila Kalelarga', rekao je Luka iz Zadra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene