Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mislav Bago analizira opcije predviđene Ustavom u ovoj političkoj situaciji.


Čini se kako će Tomislav Karamarko učiniti sve da u narednih 10 dana on bude taj koji će smijeniti Tihomira Oreškovića, a da ne dođe u situaciju da se u Saboru raspravlja o njegovom opozivu po inicijativi SDP-a.

Vezani članci Slika nije dostupna RETORIKA GLAVNIH AKTERA KRIZE 'Karamarko kontradiktoran, Petrov patetičan, Orešković igra na najjaču kartu' Slika nije dostupna Tko izlazi iz starog i ulazi u novi mogući sastav Vlade?

Ustav u ovoj situaciji predviđa nekoliko opcija.

Najrealnija je ona po kojoj HDZ može pokrenuti opoziv predsjednika vlade, za to im je potrebna jedna petina zastupnika što, dakako, imaju. nakon toga se u roku između 7-30 dana mora provesti rasprava o opozivu Tihomira Oreškovića na zahtjev HDZ-a. Nakon svega toga glasa se o nepovjerenju, ako protiv njega bude 76 glasova, to znači da je Orešković pao kao predsjednik Vlade. Tome slijede konzultacije kod predsjednice koja poziva sve predsjednike klubova zastupnika, a ako joj nitko ne dostavi dokaz da ima 76 ruku u Saboru to će značiti nemamo mandatara, predsjednica raspušta Saboru te se potom raspisuju izbori koji se moraju održati u roku 30-60 dana od raspuštanja Sabora. No tehnička vlada i dalje postoji na čelu s Tihomirom Oreškovićem.

Postojala je i opcija časnog izlaza da je Tihomir Orešković podnio ostavku nakon čega bi pala cijela Vlada. Tome bi ponovno slijedile konzultacije u trajanju od 30 dana. Nakon konzultacija ili dobivamo novog mandatara ili idemo na izbore. Ako idemo na izbore, Sabor se raspušta i izbori se održavaju u roku od 30-60 dana.

I slučajevima da ministri podnesu ostavke i takvog rušenja vlade, no i u tim slučajevima završavamo na konzultacijama kod predsjednice koja treba dokaz o 76 ruku u Saboru.