Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Cijena ispred kvalitete

Što se ugrađuje u tijela hrvatskih pacijenata? "Ne znamo kakvi su krajnji rezultati implantata koje ugrađujemo"

Dr. med. Boris Žulj, KBC Osijek (Foto: Dnevnik.hr)
Dr. med. Boris Žulj, KBC Osijek (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dr. med. Boris Žulj, KBC Osijek (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U hrvatskim je bolnicama moguće u različitim državnim bolnicama dobiti implantate različitih proizvođača i kvalitete. Evidencija implantata ne postoji, a u javnoj se nabavi ispred kvalitete često stavlja cijena.

U hrvatskim bolnicama koriste se implantati različitih proizvođača i kvalitete. Zbog toga neki pacijetni dobivaju kuk iz Kine, dok drugi dobivaju koljeno iz Švicarske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Liječnik, ilustracija brojne nepravilnosti Češljaju se lažna bolovanja: Kontrolori pregledali gotovo 30 tisuća kartona!

"Implantanti koji dolaze na tržište, za razliku od lijekova, nemaju obvezu prolazaka predkliničkih i kliničkih studija. Potrebno je samo zadovoljiti određene normative uvjetovane iz Europske unije. Mi liječnici dolazimo u situaciju da ne znamo kakvi su krajnji rezultati implantata koje ugrađujemo", rekao je dr. med. Boris Žulj iz KBC-a Osijek.

Dr. med. Boris Žulj, KBC Osijek (Foto: Dnevnik.hr) Dr. med. Boris Žulj, KBC Osijek (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ugradnju implatata plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), no ne snosi odgovornost za njihovu kvalitetu. Iz HZZO-a kažu kako implatate bolnice nabavljaju same, a oni ih plaćaju po Zakonu o javnoj nabavi, a on trenutačno propisuje samo ekonomski kriterij.

Zbog loših implantanata pacijenti ponovno moraju pod nož

Struka kaže kako je prosječan vijek kvalitetnijih endoproteza desetak godina. One lošije, uglavnom i jeftinije, traju i upola kraće, zbog čega pacijenti često moraju ponovno pod nož.

"Za stare ljude to znači puno puno veću patnju. Otežava im život i dovodi ih i do nepokretnosti jer se ne oporave od takvih zahvata. Puno njih do same smrti ostanu ležati u krevetu", rekla je Jasna Karačić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Dr. med. Boris Žulj, KBC Osijek (Foto: Dnevnik.hr) Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Liječnički zbor (HLZ) traži uvođenje Nacinalnog registra endoproteza. U njemu bi se evidentirali svi slučajevi implatacije s imenima bolesnika, ali i specifikacijama endoproteza kako bi se one na kontrolnim pregledima ocjenjivale.

"Registar bolesnika s ugradbenim materijalima je, u ovom trenutku, jedini mogući postupak kojim možemo validirati kvalitetu tog proizvoda", rekao je prof. dr. sc. Robert Kolundžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva HLZ-a.

Slični registri u razvijenijim država Europe već odavno su svakodnevica. Švedska je prve uvela još 1976. godine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene