Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo

Kako zaštititi djecu od pedofila-predatora na internetu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednjih pet godina gotovo 300 djece i maloljetnika bilo je žrtvama zlostavljanja i izrabljivanja na internetu! Broj neprijavljenih slučajeva mnogo je veći.

Djeca i maloljetnici najčešće su žrtve zlostavljača na Internetu. Opreza nikada dosta. "Moji roditelji imaju moj email, moju lozinku od Facebooka", rekla nam je jedna učenica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Noćna mora Jezivi trener je godinu dana potajno snimao djevojčice na bazenu: "Teško se pomiriti s onime što se dogodilo" Ilustracija mozaik 2023 Policija otkrila detalje velike akcije na Balkanu! Otkriveno 39 zlostavljača djece, u Hrvatskoj spašeno jedno dijete: "Osigurali smo da ono bude na sigurnom"

Osim roditelja, veliku ulogu imaju učitelji, socijalni radnici, pedagozi poput Nane koja se na radu u Kanadi suočila sa zlostavljanjem. "Možemo pričati o seksualnom zlostavljanju gdje je jedna djevojčica našla svoju sliku, kao reklamu za porno website, zato što je djevojčica od 14 godina bila obučena provokativno", pojašnjava Nana Bulić, socijalni pedagog OŠ "Milan Brozović" iz Kastva.

Hrvatski su se policajci naslušali još gorih priča. "Jedan pedofil iz Slavonije tražio je primjerice jednu djevojčicu da ima spolni odnos sa svojim bratom i ona je to nažalost i imala upravo zbog pritiska, ili od jedne djevojčice je tražio da ima lezbijski odnos sa susjedom", ističe par slučajeva Renato Grgurić iz krim policije.

S kolegama iz Sjeverne Irske hvataju korak s opasnim seksualnim predatorima. "Kriminalci prate razvoj modernih tehnologija no zato ni policija ne zaostaje za njima. Ne smijem otkriti kako, ali vjerujte postoje razni načini da se u računalu nađu dobro skriveni dokumenti", kaže dr. Andrew Bailey, stalni twinning savjetnik policije Sjeverne Irske.

U OŠ Milan Brozović stručni tim radi na zaštiti djece. "Mislim da je rješenje u informiranosti, dobroj informiranosti i učenika i roditelja i kolega, svih zajedno i učitelja koji rade na tom s djecom", kaže školska pedagoginja Hedi Blašković Babić. Učenici dobro prihvaćaju suradnju.

"Radimo film na temu kako djevojčica preko interneta upoznaje dečka koji joj se svidio i onda se ide naći s njim a u stvari on je pedofil", otkriva jedna učenica. Djeca žrtve poput njihove glavne glumice u policiji će imati bolji tretman. "Upravo ono iz američkih filmova dakle audio vizualno će se postavljati pitanja osobi koja će ispitivati dijete", kaže Marijana Žunić, voditeljica Odsjeka maloljetničke delinkvencije.

Nažalost, crne brojke puno su veće nego službene. Optimistične procjene navode petstotinjak zlostavljane djece na godinu koja nikada ne prijave zlostavljače.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene